Mästare i industridesign prisas för användarvänlig lampa

En serie lampor två LTH-alumner utvecklat på masterutbildningen i industridesign kammar hem ett av världens mest prestigefulla designpriser. Över 60 designexperter utvärderade lampornas utformning och funktionalitet, som låter användaren justera både ljusets styrka och temperatur.

Theo Hagman Rogowski – Publicerad den 19 mars 2019

Johan Bohman och Isak Folenius tog fram den vinnande lampserien ”Inviting” under andra terminen på masterutbildningen i industridesign. Ett cirkulärt reglage på lamphuvudet som både kan skifta ljusets temperatur och höja eller sänka ljusstyrkan utmärker designen från andra belysningsprodukter.

– Vi ville ta fram lampor som hade ett bra arbetsljus som tillåter användaren att justera ljusstyrka och ljustemperatur på ett inbjudande och lekfullt sätt. De flesta vet att olika typer av ljus, kallt och varmt, har olika funktion på stämningen. Då ville vi lösa detta på ett inbjudande sätt istället för att bara trycka på tre olika knappar för att få tre olika lägen, säger Johan Bohman.

Lamporna ställdes ut på en designmässa i Milano och väckte intresse hos en spansk lampproducent som köpte produkten. Det var också de som anmälde Inviting-serien till designtävlingen ”IF Design Award”.

IF Design Awards antog lampan som ett av 6 400 bidrag från mer än 50 länder. Totalt bedömde 67 designexperter produkter i 72 olika kategorier. Efter tre dagar det klart att Bohman och Folenius lampor vunnit pris i ljuskategorin.

– Det är väldigt kul för oss att få priset. Om det inte är den mest prestigefulla designutmärkelsen man kan få inom produktdesign så är det åtminstone topp tre, säger Johan Bohman.

Johan Bohman och Isak Folenius tog examen 2017. Johan arbetar numera som produktdesigner i Oslo och Isak håller på med UX-design (”user experience design”) i Göteborg. Trots att de inte delar kontor är duon fortfarande aktiva med att ta fram nya användarvänliga produkter.