En donation som ger möjligheter!

– Publicerad den 6 mars 2019

Ingvar Kamprad Designcentrum. Foto: Kennet Ruona

Lunds universitet har fått en av sina största donationer genom tiderna. För att säkra utbildningen av framtida generationer industridesigners startar IKEA Foundation en designstiftelse till grundaren Ingvar Kamprads minne. En gåva på 350 miljoner kronor ska garantera utbildningen vid IKDC för överskådlig framtid. Donationen ger oss möjlighet att ta ett nytt steg i utvecklingen av programmet och ta det till nya höjder.

Den goda nyheten publicerades först i Sydsvenskan – och som rektor för LTH är jag förstås oändligt tacksam och stolt!

Vår industridesignutbildning har länge försett världen med extremt skickliga designers. För att bara nämna några LTH-alumner som bidragit med kända och spännande innovationer har vi Anna Haupt och Terese Alstin, som uppfann cykelhjälmen Hövding, och Mehrdad Mahdjoubi, som fick idén till en vatten- och energisnål dusch under studierna och grundade Orbital Systems. Ett annat exempel är Isabelle Olsson som jobbar för Google i Kalifornien och var med och tog fram bolagets uppmärksammade satsning på digitala glasögon för några år sen.

IKEA-donationer under många år har varit avgörande för designskolans utveckling till den fantastiska miljö den är idag. Den senaste donationen ger oss en trygghet och en långsiktighet med möjligheten att tänka än mer visionärt.

Det känns riktigt bra att LTH har fått ännu en donation som gör att vi kan säkerställa en i internationell jämförelse mycket hög nivå inom våra grundutbildningar. Nu kan vi på LTH med förnyad kraft fortsätta – inom utbildning, forskning och samverkan – med att ge svar på stora framtidsutmaningar, som en plats för stora drömmar och upptäckter.

Vi är mycket tacksamma för de möjligheter detta ger oss!

 

Viktor Öwall

Rektor LTH


PS Här kan du höra min kommentar till den stora donationen från IKEA Foundation: