Lund får Nobelprisbesök

Några av årets Nobelpristagare i fysik och kemi gästar Lunds universitet för att här ge sina Nobelföreläsningar. Föreläsningarna är öppna för alla intresserade.

– Publicerad den 4 december 2018

Fysikpristagarna Gérard Mourou and Donna Strickland kommer att berättar om sin forskning inom laserfysik, som ledde fram till uppfinningen av den så kallade CPA-tekniken. Tack vare denna teknik blev det möjligt att konstruera kompakta lasersystem som levererar ultrakorta laserpulser med extremt hög toppeffekt. Sådan lasrar kan användas till allt från ögonkirurgi till ren grundforskning. Före Donna Strickland, som för övrigt gjorde forskningen som del av sitt doktorandarbete,  har endast två kvinnor tidigare fått nobelpriset i fysik (1903 respektive 1963). Inbjudare och värd för besöket är Lunds Lasercentrum och Institutionen för fysik. 


Var: Kårhuset aula, LTH, John Ericssons väg, Lund
Datum: Fredagen 14 december
Tid: Kl. 15.15 –  17.00.
 
Sir Gregory P. Winter och George P. Smith kommer till Lund och berättar om forskningen kring fagdisplay av peptider och antikroppar för vilken de tilldelats årets Nobelpris i kemi. Inbjudare och värd är Kemiska Föreningen i Lund.
 
Var: Hörsalen Medicon Village, Byggnad 302
Datum: Fredagen 14 december
Tid: Kl. 15.15 Insläpp Kl. 15.00. 

Begränsat antal platser.
 
Välkomna!