Nyheter

5 juni 2020

Nu är den på plats, en ny typ av elväg som installerats på Getingevägen i Lund till att börja med. Det är den första elvägen som enkelt kan monteras på befintlig väg. Tekniken har utvecklats av bolaget Elonroad och LTH och invigdes på torsdagen av bland andra energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

3 juni 2020

Tandemsolceller som kan bli ultratunna och böjbara. Renare katalysatorer för kemikalieframställning. Hopp om ett mer hållbart livsmedelssystem. Nya material behövs för ett hållbart samhälle – och de stora forskningsanläggningarna i Lund kan ge vind i seglen. Här ger LTH-forskare tre exempel på material som ska vara till nytta för världen.

28 maj 2020

Stamcellsforskare har tillsammans med forskare på institutionen för biomedicinsk teknik utvecklat ett mikrosystem som gör det möjligt att programmera stamceller i en cellkultur som liknar den tidiga fosterhjärnan. Arbetet publiceras i ansedda Nature Biotechnology.

27 maj 2020

Jag är av uppfattningen att heterogena grupper, där olika erfarenheter möts, ofta bidrar till en mer kreativ miljö. Därför har vi gjort en långsiktig satsning för att öka andelen kvinnor i mansdominerade miljöer – och andelen män i kvinnodominerade miljöer. Det skriver Viktor Öwall i sin blogg, apropå att LTH:s satsning Excellence in academia through gender equality lyfts till debatt.

25 maj 2020

I vår blir Examenshögtiden inte vad den brukar vara. Men LTH:s rektor Viktor Öwall vill gratulera dem som i vanliga fall skulle ha befunnit sig i Universitetshusets aula för att ta emot sitt diplom under högtidliga former. Här kan du se filmen, eller läsa talet, där Viktor Öwall önskar dem som nu tagit sin examen vid LTH lycka till i livet efter studierna.

25 maj 2020

Proteindrycker rådet det ingen brist på i kyldiskarna. Men en proteinrik dryck som är vegansk, fermenterad och tillverkad av närodlade gråärtor finns inte. En sådan har en grupp livsmedelsteknikstudenter tillverkat inom ramen för en kurs.

22 maj 2020

Inom forskning, medicin och industrin har olika typer av lasrar blivit ett allt viktigare verktyg. Särskilt stor efterfrågan finns på lasrar med väldigt hög precision, vilket uppnås med korta pulser. Men ju kortare pulser, ju dyrare laser, med följd att dessa ”superlasrar” inte är så vanliga. Nu har ett internationellt forskarteam hittat ett sätt att komprimera pulserna från vanliga industrilasrar – till en hundradel!

20 maj 2020

På grund av coronakrisen flyttar tävlingen Teknikåttan i år ut på nätet. De tävlande klasserna lämnar in sin uppgift digitalt och domarna gör sina bedömningar på distans. 3 juni presenteras vinnaren.

19 maj 2020

Oljepriserna sjönk till historiskt låga nivåer under våren – efter flera månader av internationellt priskrig kollapsade marknaden när efterfrågan störtdök under coronapandemin. Konsekvenserna för världsekonomin spås bli stora, med ekonomisk kris för branschen i producentländer som USA och Ryssland. Men vad betyder prisraset för plasten? Ser vi räddningen eller dödsstöten för den storskaliga oljebaserade plastproduktionen? Vi frågar Fredric Bauer, forskare i miljö- och energisystem vid Lund universitet med fokus på plast.

11 maj 2020

Byggandet av flerfamiljshus och andra större byggnader i trä är på framväxt. Det finns många fördelar med att bygga i trä, inte minst när det gäller miljö- och klimataspekter. Det säger Erik Serrano, professor i byggnadsmekanik.