Nyheter

"Innovativ medicinteknik kommer att spela ännu större roll i framtiden"
KRÖNIKA. Dessvärre tycks fokus på kortsiktig vårdoptimering ha hämmat den samverkan som länge drivit medicintekniska innovationer i Sverige. Här finns en potential att ta bättre vara på och LTH kan bidra till innovativa lösningar, produkter och tjänster. Det skriver professor Hanna Isaksson i senaste numret av LTH-nytt.

Rektors blogg: Ett nytt år, tillsammans!
Den nya LTH-ledningen är bland annat angelägen om att ytterligare stimulera och bygga starka tvärvetenskapliga forskningsmiljöer i samverkan med strategiska partners. Det skriver LTH:s rektor Annika Olsson, som tillträdde den 1 januari.

Unik observation av förstadium till Higgsmekanismen
Genom att studera kalla atomer har forskare på ett unikt sätt kunnat observera ett förstadium till en kvantfasövergång, och därigenom studera fysikaliska processer som kan liknas vid den så kallade Higgsmekanismen. Upptäckten kan bland annat ge mer kunskap om kvantmekaniska processer som liknar de förlopp där ämnen ändrar form från gas, vätska eller fast form till ett annat tillstånd. Resultatet kan också ge mer kunskap om suprafluider och supraledare.

Prestigefyllda ERC-anslag till nytt covid-test och ny spektrometer
Christelle Prinz, professor i fasta tillståndets fysik, och Edouard Berrocal, forskare i förbränningsfysik, får 150 000 euro vardera för att vidareutveckla forskningsresultat som av anslagsgivaren Europiska forskningsrådet bedöms ha stor innovationspotential.

Rektors blogg: LTH-ledningens ”testamente”!
Jag har hunnit bli extremt imponerad av det arbete som utförs på LTH, inte minst av Teknologkåren, och jag har sett att vi är många som verkligen vill LTH:s bästa, även om vi ibland tycker olika i sakfrågorna. Men varför skall vi vara överens hela tiden? Jag är övertygad om att vi med våra olika åsikter, bakgrunder och förutsättningar har en fantastisk möjlighet att utveckla LTH. Det skriver Viktor Öwall, i ett sista blogginlägg i egenskap av LTH:s rektor.

Forskare kritiska till hur modeller använts för att beräkna effekt av åtgärder mot corona
Forskare från Imperial College tog fram en modell för att bedöma effekter av olika åtgärder för att minska spridningen av corona. Men modellen har stora brister och kunde inte användas för att dra de publicerade slutsatserna, skriver svenska forskare från bland annat Lund universitet i tidskriften Nature.

Rektors blogg: Examenstalet är ett tillfälle att tala om de stora frågorna
En av de viktigaste saker vi skall skicka med våra studenter ut i livet är: Granska allt kritiskt, även det LTH:s lärare, professorer eller rektor säger. Vi måste alla stå upp för både ideal och ett faktabaserat beslutsfattande, skriver Viktor Öwall, rektor för LTH, i sin blogg.

Kerstin Lindell och Johan Wester hedersdoktorer vid LTH
Johan Wester, komiker och programledare, men också drivkraft i bolaget Skånemotor, samt Kerstin Lindell, VD och koncernchef för golvbranschföretaget Bona, har utsetts till hedersdoktorer vid Lunds Tekniska Högskola (LTH).

Billigt munskydd stoppar 85 procent av hostdropparna
Forskare vid LTH har filmat hostningar genom olika munskydd med extremt hög tidsupplösning – 8 000 bilder per sekund – och hög känslighet med hjälp av laser. Detta har gjort det möjligt att räkna antalet droppar samt mäta deras hastighet med stor noggrannhet. De preliminära resultaten visar att bara 15% av dropparna passerar ett billigt munskydd. Dessa droppar var vanligtvis så små att de kan ses som aerosoler.

Höstens digitala examenshögtid: se rektors tal till examinanderna
LTH:s examenshögtid fick hösten 2020 bli på distans som så mycket annat i samhället. Rektor Viktor Öwalls tal till examinanderna spelades in och kan ses nedan eller på LTH:s Youtubekanal. Där finns också filmer med de övriga talarna på examenshögtiden.