Nyheter

Idéverkstad med nya hypoteser som verktyg
En fysiskt stor plats för forskning kan ibland vara helt avgörande för att idéer ska bli till innovationer. Det är LTH:s RobotLab ett exempel på. Med imponerande takhöjd och två våningar fyllda av forskare och robotar skapas den viktiga möjligheten till helhetsgrepp.

Så snabbt kan du få covid-19 via luften
Vintersäsongens virus har slagit till – och covid-19 är fortsatt en del av vardagen. Men till skillnad från under pandemin har vi nu mer kunskap om hur viruset sprids via utandningsluften. Forskningsresultat från Lunds universitet visar att det räcker med några minuter i samma rum som en smittad person för att själv få viruset.

Semmy Rülf och Margaret-Anne Storey nya hedersdoktorer på LTH
Margaret-Anne Storey, professor i datavetenskap vid University och Victoria i Kanada och Semmy Rülf, entreprenör som gjort stora insatser för att förvalta forskning från Lunds universitet och LTH har utnämnts till hedersdoktorer vid LTH.

CIRCLE firar 20 år och blickar framåt
Framtidens behov av forskning inom innovation står på agendan när forskningscentrumet CIRCLE, Centre for Innovation Research, firar 20 år och har sin årliga konferens för medlemmar och inbjudna gäster. Lunds universitets ledning är på plats och deltar i samtalen.

”Tack för gott samarbete och för fantastiska insatser”
REKTORS BLOGG. Under året har LTH bland annat kunnat glädja sig över nya framgångar för excellent forskning, fler utbildningsplatser som gynnar grön omställning och att andelen tjejer bland dem som valt att läsa på LTH nu är 40 procent. Det skriver LTH:s rektor Annika Olsson, som också vill önska alla God Jul och Gott Nytt År.

Medel till forskning som gör nytta i arbetslivet
Fem projekt tilldelas 18 miljoner kronor från Afa Försäkring för forskning som gör nytta i arbetslivet – två av dem hör till LTH och handlar om luftmiljö vid återvinning av ballastmaterial och luftkvalitet i energieffektiva badanläggningar. Forskarna bakom projekten är Jenny Rissler, aerosolteknologi och Stephen Burke, byggnadsfysik.

Årets aerosolforskare inom NOSA: Adam Kristensson
Adam Kristensson, forskare i förbränningsfysik och medlem i profilområdena Aerosoler och Energiomställningen, har tilldelats pris som årets aerosolforskare 2024 från NOSA. Priset delas ut för hans bidrag till aerosolforskning, både som tidigare NOSA-styrelseledamot, men också inom ACTRIS.

LTH-forskare på internationellt utbyte i Bhutan
När forskarna från LTH passerar gränsen till landet Bhutan är lugnet och stillheten det första som slår dem. Men det är inte bara naturens ro som lockar, de är här för att fördjupa samarbetet mellan svensk ingenjörskunskap och bhutanesisk hållbarhetsfilosofi – ett internationellt utbyte som pågått i tio år.

I elsystemets tjänst: Hur kan elektrifierade transporter stötta vid kris?
Elektrifierade transporter är en nyckel till samhällets gröna omställning – men kan de också stärka vårt elsystem och göra det mer robust i tider av kris? Ett nytt projekt, finansierat av Energimyndigheten och lett av IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med RISE och LTH, undersöker just detta.

Studenter skapar grund för framtida förbättringar
Ett examensarbete bygger inte alltid på en enskild fråga som ska få ett tydligt svar. Det kan också vara en nästan omöjlig uppgift som inte förväntas bli löst. Men där utforskandet, och vad som upptäcks på vägen, är själva poängen.