Skip to main content

Nyheter

2 June 2023

REKTORS BLOGG. Idag missar vi elever som har goda betyg, kompetens och kapacitet men saknar en tradition av högskolestudier i familjen, skriver LTH:s rektor Annika Olsson.

1 June 2023

Av svenska universitet har Lunds universitet hittills fallit bäst ut i Europeiska innovationsrådets satsning på ny och banbrytande teknik. Sedan den första utlysningen år 2021 har Lunds universitet beviljats medel i sju projekt varav fem hör till LTH. Snart öppnas en ny utlysningsomgång. 

1 June 2023

Transistorer som kan ändra egenskaper är viktiga delar i utvecklingen av framtidens halvledare. När vanliga transistorer närmar sig sin gräns för hur små de kan bli, blir fler funktioner på samma antal enheter allt viktigare för att kunna utveckla små och energisnåla kretsar för allt bättre minnen och kraftfullare datorer. Forskare vid LTH har i [...]

31 May 2023

LTH:s gästprofessorn i arkitektur Sandi Hilal fick nyligen det prestigefulla priset Guldlejonet på arkitekturbiennalen i Venedig. Vid LTH arbetar hon med att utveckla den konstnärliga forskningen inom arkitektur med Lise Meitner-medel.

31 May 2023

En kappa för backpackers, vattenfilter av trä och möbler för vandringsstugor i bergen. Längtan efter natur, frihet och ett oberoende liv genomsyrar flera av de 60 designprojekten som presenteras under Industridesignskolans årliga examensutställning som startar den 2 juni och pågår en vecka.

30 May 2023

Nanopartiklar kan användas för att upptäcka vissa sjukdomar i lungorna. Mätmetoden AiDA – som bygger på att nanopartiklar andas in – är enkel att använda och kan komplettera andra lungundersökningar. Nu har metoden testats på över 800 personer, och resultaten ser lovande ut, enligt en ny avhandling i aerosolteknik vid LTH, Lunds universitet.

30 May 2023

Lunds universitet förstärker sitt arbete inom handel och logistik på Campus Helsingborg, under namnet REAL – Center for Retail and Logistics. Centret profileras mot hållbarhet, digitalisering och förändrat arbetsliv – de stora utmaningar som handel och logistik har att hantera. Förslaget om REAL och dess innehåll har klubbats av styrelsen för [...]

25 May 2023

Fredagen den 26 maj är det dags för LTH:s och universitetets största akademiska högtid, doktorspromotionen, som äger rum i Lunds domkyrka. Ceremonin direktsänds från klockan 12:00.

24 May 2023

I takt med att marknaden för fossila bränslen sviktar storsatsar oljeindustrin på kemi- och plastindustrin i stället. Strategin tycks fungera: plastindustrin växer snabbare än den globala ekonomin. Mångmiljardbidrag från stater i Europa och USA liksom offentligt finansierade banker, i kombination med svag lagstiftning, pekas ut som orsaker till den [...]

24 May 2023

Onsdagen den 24 maj är det dags för 250 examinander att ta emot diplom ur rektors hand på LTH:s högtidliga examenshögtid i universitetshuset aula. Under högtiden, som direktsänds på webben, delas också Karl-Erik Sahlbergs stipendium ut för framstående examensarbete ut.