Skip to main content

Nyheter

27 May 2024

Nu är det dags för Industridesignskolans examensutställning då kandidat- och mastersstudenterna ställer ut sina examensprojekt. Utställningen pågår under en veckas tid mellan den 31 maj och 5 juni.

27 May 2024

Den 17 maj arrangerade profilområde Energiomställningen ett lunchseminarium där kollegor från profilområdet Nanovetenskap och halvledarteknologi var inbjudna. Syftet med seminariet var att lära sig mer om nanovetenskap och deras profilområdesarbete samt att identifiera potentiella samarbetsmöjligheter mellan de två områdena.

27 May 2024

Profilområdet Energiomställningen står i centrum för denna intervju, där vi samtalar med professor och koordinator Olof Samuelsson. Vi diskuterar både de spännande aktiviteter som pågår och vad vi kan förvänta oss under hösten vad gäller forskning och utbildning.

24 May 2024

Fredagen den 24 maj är det dags för rekordmånga examinander att ta emot diplom ur rektors hand på LTH:s högtidliga examenshögtid i universitetshuset aula. Högtidstalet hålls av nobelpristagaren Anne L’Huillier. Under högtiden, som direktsänds på webben, kommer också stipendium från Sahlbergs donation samt Teknologkårens pedagogiska pris att delas [...]

22 May 2024

Naturen är en viktig plats för välbefinnande och återhämtning. Men fler vargar ökar många människors oro för att vistas i skog och mark med risk för att den återhämtande effekten uteblir, visar ny forskning. Rekommendationen från forskarna är att viltvårdande myndigheter ges möjlighet att möta vargrädsla med samtal och rådgivning.

15 May 2024

Förbränningsmotorer är ämnet som har kallats fult och otidsenligt. Men i själva verket är det inte alls omodernt – det är ett forsknings­område i framkant och en viktig del av en hållbar energiomställning.

3 May 2024

Idag hämtas vårt dricksvatten från grundvatten, sjöar och vattendrag. Men torra somrar riskerar källorna att sina med risk för uteblivna skördar och hämmad ekonomisk utveckling. En ny avhandling visar att ett relativt billigt sätt att rena avloppsvatten skulle kunna lindra problemen. – Jag blev förvånad över att vi nådde så hög vattenkvalitet [...]

1 May 2024

En särskild regeringssatsning görs nu på forskning och utbildning inom elektrifiering och batteriteknik. Den innebär att lärosätena Lunds universitet (LTH), Uppsala universitet och Chalmers tekniska högskola tilldelas 270 miljoner kronor fördelat under åren 2024–2029. Den strategiska satsningen blir en del av lärosätenas samarbete inom COMPEL och [...]

24 April 2024

För Lunds Tekniska Högskola märks en uppåtgående trend på antalet sökande, och sedan i fjol har LTH:s program blivit än mer populära. Antalet förstahandssökanden har i år ökat med hela 7 procent.

22 April 2024

Partiklar, ibland långt ifrån varandra, kan vara sammanflätande. Detta märkliga fenomen bryter helt mot vår intuition, men har fått sin förklaring genom kvantmekanik. Forskare vid LTH visar i en ny studie att sammanflätning också kan skapas på ett nytt sätt med hjälp av intensivt ljus och de på detta sätt kan ändra elektroners rörelseenergi. Detta [...]