Skip to main content

Nyheter | Till nytta för livet

14 September 2023

Isflak, snö och hav så långt ögat kan nå. Inga fartyg eller människor i sikte, endast isbjörnar som sällskap. Isbrytaren Oden tar sig fram mellan Svalbard och Grönland, och i våras följde doktoranden Lovisa Nilsson med för att studera övergången från vinter till sommar i Arktis och hur sot påverkar havsisens avsmältning.

14 September 2023

Mångmiljonanslagen har den senaste tiden regnat över protein­forskaren Mikael Akke: sammanlagt över 130 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och Europeiska forskningsrådet. Men vem är egentligen LTH-professorn vars forskning är så het just nu?

14 July 2023

28 miljoner kronor tilldelas åtta projekt i årets andra anslagsomgång från Afa försäkring. Två av projekten leds från Lunds Tekniska Högskola och Lunds universitet – ett som handlar om partiklar från transportsektorn och ett om multiresistenta bakteriers förmåga att spridas via luft.

14 July 2023

Tusen svenskar skulle kunna skonas från höftfraktur varje år om en ny metod för att identifiera risken för benskörhetsfrakturer införs i vården. Det menar forskarna vid LTH, Lunds universitet som står bakom den nya 3D-simuleringsmetoden. Resultaten har nyligen publicerats i Journal of Bone and Mineral Research.

30 May 2023

Nanopartiklar kan användas för att upptäcka vissa sjukdomar i lungorna. Mätmetoden AiDA – som bygger på att nanopartiklar andas in – är enkel att använda och kan komplettera andra lungundersökningar. Nu har metoden testats på över 800 personer, och resultaten ser lovande ut, enligt en ny avhandling i aerosolteknik vid LTH, Lunds universitet.

12 May 2023

Nu tilldelas tio projekt inom arbetsmiljöområdet 34 miljoner kronor från AFA Försäkring. Två av projekten leds från LTH och handlar om gruvarbetares, metallåtervinnares och hemtjänstchefers arbetsmiljö.

5 April 2023

Då tornade de röda tegelbyggnaderna upp sig som en ensam vägg mot östra Lunds öppna åkrar. Nu är husen en knutpunkt mitt i kunskapsstråket som förbinder den inre staden med forskningsanläggningarna i utkanten av Brunnshög. Det handlar förstås om husen på LTH:s campus.

27 March 2023

Lampans LED-teknik framhålls ofta för sina fördelar – att den är energisnål, att den håller länge och att tekniken går att styra på olika sätt. Men att LED-lampan kan ge upphov till flimmer nämns inte lika ofta. En av anledningarna är att det saknas kunskap om hur fenomenet ska mätas och hur hälsan påverkas. Det vill ljusforskarna vid LTH ändra på, [...]

21 February 2023

Föreläsningen på skärmen ser ut som vilket digitalt seminarium som helst. Men det är ingen vanlig lektion. De som lyssnar bor i universitetsstaden Zhytomyr i Ukraina och deltar i en serie webbinarier som ett tiotal forskare och lärare i Lund arrangerar.

31 January 2023

Ville Maisi, universitetslektor i Fasta tillståndets fysik vid LTH och forskare inom NanoLund, tilldelas Europeiska forskningsrådets Consolidator Grant på 28 miljoner kronor för projektet QPHOTON. Forskningen som ska pågå i fem år handlar om att bygga mikrovågsdetektorer.