Skip to main content

Nyheter | Till nytta för industrin

22 May 2020

Inom forskning, medicin och industrin har olika typer av lasrar blivit ett allt viktigare verktyg. Särskilt stor efterfrågan finns på lasrar med väldigt hög precision, vilket uppnås med korta pulser. Men ju kortare pulser, ju dyrare laser, med följd att dessa ”superlasrar” inte är så vanliga. Nu har ett internationellt forskarteam hittat ett sätt [...]

1 May 2020

Prisraset på olja är historiskt. Men om kraschen leder till att oljebrunnar pluggas igen för gott och påskyndar en grön omställning är inte alls säkert. Minskar vi inte fossilberoendet överlever producenterna, som om några år kan sälja oljan dyrt istället.

3 April 2020

Dålig belysning på arbetsplatsen är en vanlig orsak till både huvudvärk och koncentrationsproblem, enligt forskaren i synergonomi Hillevi Hemphälä. – Det är så onödigt med tanke på hur lätt det är att fixa problemen, säger hon.

11 February 2020

LTH-forskarna Johan Mauritsson, Emma R Simpson, Samuel Bengtsson och Neven Ibrakovic ingår i det internationella forskarlag som nu publiceras i Nature med en artikel som handlar om ett nytt sätt att skapa superkorta ljuspulser. Här skriver Johan Mauritsson om de rön som väntas förändra designen av nya frielektronlasrar och ge bättre inblick i [...]

15 July 2019

Flera biodrivmedel, inte minst biometanol och biodiesel gjort av tallolja, är mycket kostnadseffektiva sätt att minska klimatpåverkan. Det visar ett exjobb som ur ett livscykelperspektiv jämfört kostnader för elbilar och ett antal vanliga biodrivmedel, efter att skatter och subventioner skalats bort. Men i stadstrafik kan elbilar vara ett väl så [...]

15 May 2019

Robotar utför allt fler mänskliga uppgifter och börjar kunna instruera sig själva. Det förändrar arbetslivet i grunden. En avhandling vid institutionen för reglerteknik, LTH, visar hur man lär en robot att utveckla sig själv genom en kombination gammal och ny teknik. Det ger en snabbare programmering och flexiblare maskiner.

21 March 2019

Kravet på nollutsläpp av koldioxid har fått flera att vända blickarna mot kärnkraften. Men enligt Lars J Nilsson, professor i miljö- och energisystem, är kärnkraften överspelad. Ny kärnkraft klarar inte konkurrensen från snabbväxande vindkrafts- och solcellsteknik. Klimatdebatten är också onödigt polariserad, anser han.

19 March 2019

En serie lampor två LTH-alumner utvecklat på masterutbildningen i industridesign kammar hem ett av världens mest prestigefulla designpriser. Över 60 designexperter utvärderade lampornas utformning och funktionalitet, som låter användaren justera både ljusets styrka och temperatur.

8 March 2019

Om vätgas för tjugo år sedan var något som förväntades skulle kunna driva framtidens bilar men sedan glömdes bort, är förhoppningarna på gasen idag desto större: en förutsättning för det fossilfria, elbaserade samhället. Forskare och experter från industrin ägnar en heldag åt möjligheterna med vårt vanligaste och lättaste grundämne i gasform.

23 November 2011

Anställda vid LTH kan inte bli hedersdoktorer vid LTH, hur gärna man än skulle vilja. För att uppmärksamma de som betytt alldeles särskilt mycket för verksamhetens utveckling har LTH instiftat en jubileumsmedalj ”för berömliga gärningar”. I samband med jubileumsfesten den 17 november delades en sådan ut för första gången. Den gick till Karl Johan [...]