Hoppa till huvudinnehåll

Ulf Ellervik sommarpratare

– Publicerad den 14 juni 2012

Kemisten, författaren och populärvetaren, Ulf Ellervik delar sitt intresse för kemi med hela svenska folket i Sommar i P1.

 

Ulf Ellervik är professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet och brinner för att på ett populärvetenskapligt sätt sprida sitt intresse för kemi till allmänheten. Senast tog han med oss på en resa till kemins mörkare sida genom hans prisbelönta bok Ond kemi och i sommar delar han med sig av sin fascination för kemins både onda och goda sidor då han som första kemisten någonsin är sommarvärd i Sommar i P1.

 

Ulf Ellervik kommer under programmet ta oss med in i kemins spännande värld och dela med sig av sin historia om varför han fastnade för kemi och varför det är så viktigt att forskare delar med sig av sin kunskap och sina idéer.

 

- Min tes är att vi med spännande berättelser kring ämnen som fascinerar, till exempel kärlek och ond bråd död, kan locka tillbaka allmänheten till naturvetenskap och teknik säger han.

 

Hans egna engagemang och fascination för ämnet råder det inga tvivel om.  Enligt Ulf Ellervik kan nästan allt förklaras och lösas med hjälp av kemin.

 

- Kemi är ett ämne som innefattar allt från att bygga molekyler med specifika egenskaper, till exempel ett läkemedel mot cancer, till att förstå varför just ost och vin är så vansinnigt gott tillsammans förklarar han.

 

Ulf Ellervik säger sig vara mycket glad och hedrad av att få äran att vara sommarvärd för Sommar i P1 och få chans att dela med sig av sitt intresse för kemi till så många lyssnare. Speciellt roligt tycker han att det är då det är sällan som naturvetenskapliga och tekniska forskare får möjligheten att vara med.

 

Huruvida hans intresse för kemi kommer speglas i musiken i programmet återstår att se.

 

Cecilia von Arnold

 

Fakta om Ulf Ellervik

Ålder: 42

Jobbar som: Professor i bioorganisk kemi, Lunds universitet

Bor: Löddeköpinge

Familj: Fru och två döttrar

Intressen: Mat, vin och böcker. Långdistanslöpning när tid finnes (tyvärr för sällan)

Musik: Gillar i stort sett all musik men en smula tondöv

Aktuell med: Sommar i P1 och boken Ond Kemi

 

Läs mer om Ulf Ellervik 

 

Hela listan på sommarpratare