Hoppa till huvudinnehåll

Stockholmsbörsens vd kommer till LTH

– Publicerad den 12 april 2011

Den 20 april kommer Stockholmsbörsens chef Jens Henriksson till 50-årsjubilerande LTH och håller ett seminarium med titeln ”LTH, Ecofin, IMF, Nasdaq OMX och andra förkortningar.”  Två förkortningar vi kan lägga till på rak arm är: E88 och S. Jens Henriksson är nämligen civilingenjör i elektroteknik (började plugga ”E” -88 alltså!) och tidigare S-märkt ledarskribent på tidningen Arbetet. Han har arbetat på finansdepartementet under fyra socialdemokratiska finansministrar.

Vägen in i politiken gick via den lundensiska studentpolitiken och den socialdemokratiska studentklubben där Jens Henriksson var verksam under sina studieår. Han var också sexmästare på Kalmar nation och lyckades förutom sin civilingenjörsexamen också plugga ekonomi och bli civilekonom. 1993 tog han sin dubbelexamen.

Som socialdemokratisk studentpolitiker var steget till den numera nedlagda S-tidningen Arbetet inte så långt och det var där som han upptäcktes av Göran Persson, och när denne utsågs till finansminister, efter Ingvar Carlssons valseger 1994, tog han med Jens Henriksson till finansdepartementet. Där stannade han i tolv år, vara av de sista fyra åren som inflytelserik statssekreterare under Pär Nuder.

På finansdepartementet jobbade han under 90-talets tuffa budgetsanering efter den svenska bankrisen. Att få följa Göran Perssons sanering av Svensk ekonomi från insidan gav Jens viktiga erfarenheter som kom till nytta femton år senare när bankrisen slog till internationellt.

Våren 2007 utsågs han till ny direktör vid den nordisk-baltiska valkretsen i Internationella valutafonden (IMF) av den borgerliga regeringen. Nästan direkt hamnade han i hetluften då krisen slog till. Island som var ett av de första länderna som tvingades be IMF om hjälp hamnade på hans bord. Lettlands problem kom när Island mest akuta fas passerats. Så erfarenheten av budgetsanering och krishanteringsarbetet i Sverige på 90-talet kom väl till pass.

Och sedan december 2010 är alltså Jens Henriksson vd för Stockholmsbörsen, eller med en förkortning: Nasdaq OMX.

Om detta och mycket mer kommer Jens Henriksson att berätta under sitt seminarium den 20 april kl 13.15 i E-huset på LTH.

Yens Wahlgren

Läs mer om seminariet på reglertekniks hemsida

Läs också om seminariet Explaining economic inequality med Per Molander, generaldirektör, Inspektionen för socialförsäkringen