Skip to main content

Snart jobbträffas vi som avatarer

Under pandemiåret har det poppat upp många nya lösningar för att mötas trots att vi inte kan ses på riktigt. Det digitala mötet har blivit det nya normala. Men en lösning som är på väg att trenda är det virtuella mötet. – Att ha möten med virtual reality ser jag som det nya normala efter pandemin, säger Mattias Wallergård.

Jessika Sellergren – Published 30 August 2021

Man i VR-glasögon.
Det virtuella jobbmötet kan mycket väl äga rum i den egna tvättstugan – som här i Mattias Wallergårds källare. Men snart kan vi ha virtuella möten utomhus med hjälp av vardagsprylar som telefoner och glasögon, förutspår Mattias Wallergård. Foto: Privat

Mattias Wallergård är en av dem som gått i fronten för att möjliggöra möten under pandemin. Hans lösning för att kunna träffas på jobbet är virtual reality. Han är forskare i interaktionsdesign vid Designvetenskaper, LTH, och förutspår att tekniken kommer användas som en möteslösning på våra arbetsplatser även efter pandemin.

Som att ses på riktigt

Mattias Wallergård och hans forskarkollegor har under året som gått träffats i den virtuella mötesvärlden istället för att ses online vid datorskärmen. De har haft veckomöten och avstämningar för att analysera forskningsdata, något Mattias Wallergård inte tror hade varit möjligt med onlinemöten som enda metod för att ses. De har också haft fikaträffar med den virtuella kaffemaskinen som social samlingspunkt.

– Mötesupplevelsen i virtual reality kommer väldigt nära känslan av att ses i den fysiska verkligheten. Att mötas virtuellt är lite som att ses på riktigt, säger Mattias Wallergård.

På riktigt i den virtuella världen betyder att träffas med hjälp av en avatar som rör sig och gestikulerar på samma sätt som människan bakom avataren. Till skillnad från det digitala mötet vid skärmen kräver det virtuella mötet att den som deltar är i fysisk rörelse. En hälsobonus tycker Mattias Wallergård.

– I förhållande till det stillasittande skärmmötet är det virtuella mötet ett hälsosammare alternativ eftersom du själv måste röra dig för att din avatar ska kunna uttrycka sig med gester och kroppsspråk.

Virtual reality i vardagsprylar

För att kunna delta i ett virtuellt möte behövs idag ett virtual reality-headset och en mötesplattform anpassad för tekniken, men Mattias Wallergård föreställer sig att vi inom en snar framtid kan mötas virtuellt genom vardagsprylar som exempelvis glasögon och telefoner.

– Att ses med virtuella metoder var på gång redan före pandemin, men det är tydligt att coronaåret skyndat på teknikutvecklingen. En utveckling som framöver kommer hålla ett ännu högre tempo när tekniken fortsätter effektiviseras och förfinas, säger Mattias Wallergård.

Mattias Wallergård

Mattias Wallergård är universitetslektor vid Designvetenskaper, LTH. Han forskar om interaktionsdesign med fokus på användning av virtual reality och augmented reality.

Mattias Wallergårds profil i Lunds universitets forskningsdatabas

Roligare mötas som avatarer

Att längta till digitala möten är få förunnat. Men det gör forskarna vid Design­vetenskaper. De har hittat mötesrummen som ger dem energi och smart struktur.

Länk till LUM:s artikel "Roligare mötas som avatar"