Mattehjälp, visirer och desinfektion – LTH vill hjälpa

Alla i samhället ska ta ansvar, och vi ska hjälpas åt när det är möjligt. Till följd av coronavirusets spridning har en rad initiativ tagits och frivilliga engagemang inletts bland LTH:s anställda och studenter.

Tiina Meri – Publicerad den 23 mars 2020

Öppnar för visirtillverkning i IKDC-huset. Charlotta Johnsson, LTH:s vicerektor för samverkan. Foto: Tiina Meri

I tider av virusutbrott och stora påfrestningar på samhället vill många – så även LTH – ge bidrag för att vården och skolan ska fungera. 

När signaler kom om att bland annat Barnakuten i Lund hade brist på masker och skyddsmaterial samlade Lunds universitet in och lämnade över till Skånes universitetssjukhus.


På söndagseftermiddagen samlades
en mindre skara LTH-studenter och -anställda i Ingvar Kamprad Designcentrum för att ta fram 40 prototyper i två olika modeller av visir som läkare och sjuksköterskor på Skånes universitetssjukhus ska kunna använda. Initiativet togs av Anders J Johansson, docent i radiosystem, som själv fick stanna hemma på grund av förkylningssymtom. 

Under måndagskvällen hade prototyperna, som är gjorda av overheadpapper och annat enkelt material, hunnit få grönt ljus från Universitetssjukhuset efter att personalen testat dem.

– Ikväll har LTH:s fantastiska studenter och medarbetare gjort 275 visir. Den här gången gjorde vi engångsvarianten, men sjukhuset önskar båda modellerna, så vi ska tillverka den andra också, säger Charlotta Johnsson, reglerteknikprofessor och LTH:s vicerektor för samverkan.

Den ”andra” varianten av visir är en 3D-printad plastbåge som kan rengöras och återanvändas, och på vilken overheadplast går att fästa. Engångsmodellen är gjord av overheadplast, skumgummi och resårband.

– Vi räknar vi med att ha fler tillverkningskvällar här. Och vi har redan fått in ett lager av overheadpapper från olika delar av LTH, säger Charlotta Johnsson.

Hon poängterar att fakulteten är mycket tacksam för allt engagemang hos studenter och anställda, och för det material som två Lundaföretag har skänkt.

De frivilliga produktionskvällarna sker inom ramen för X-Lab, som är LTH:s så kallade makerspace för studenter.

– Vi kommer självklart tänka igenom olika aspekter av smittspridning, så att både tillverkningen och visiren blir säkra, säger Charlotta Johnsson. 

 

Deltagit i produktionen har också Tom Laumola, som läser till lantmätare och är gruppledare i Ingenjörer utan gränser i Lund. Han spår att fler studenter kommer att vilja ansluta sig: 

– Nu när studenter har distansundervisning och sitter mycket hemma är många nog rastlösa. Jag har spridit informationen i vår lokalgrupp och flera har redan nappat. Det här är ett perfekt läge att hjälpa till. 


I Kemihuset är tillverkning av handsprit igång sedan i förra veckan. I labbet blandar universitetets forskare och doktorander etanol, vatten, väteperoxid och glycerol. Desinfektionsmedlet levereras till Skånes universitetssjukhus, vars lager börjar sina på grund av coronaviruset. 

– Vi har varit i kontakt med de stora sprittillverkarna i Åhus och kommer att få material från dem. Så vi räknar med att kunna komma upp i stor skala i vår produktion, berättade Leif Bülow, professor vid Tillämpad biokemi på LTH, i en SVT-intervju

KTH-studenters initiativ för att ge elever i gymnasiet och årskurserna 6-9 gratis stöd i matematik fick snabbt respons också från LTH-studenter, och numera förmedlas stöd även inom fysik, kemi, biologi och programmering.

LTH:s vicerektor för samverkan välkomnar LTH-alumner och samarbetspartners inom industrin att vid intresse ta kontakt för att diskutera möjliga samarbeten i krisens spår. 

Läs också rektor Viktor Öwalls blogg som riktar sig till studenter och anställda på LTH.


KONTAKT | Om du vill delta eller veta mer

LTH:s vicerektor för samverkan Charlotta Johnsson: charlotta.johnsson@lth.lu.se

Ingenjörer utan gränser: groupleader.lund@ewb-swe.org