Hoppa till huvudinnehåll

Marina Peltonen från LTH är årets tech-tjej 2024

Årets tech-tjej 2024 är LTH-studenten Marina Peltonen. Hon läser både teknisk nanovetenskap på LTH och biomedicin på Lunds universitet. Priset "Årets tech-tjej" har delats ut i över två decennier med syfte att inspirera fler tjejer och unga kvinnor att välja en utbildning eller karriär inom tech.

– Publicerad den 22 mars 2024

Marina Peltonen. Foto.
"Årets tech-tjej" tilldelas Martina Peltonen som läser till civilingenjör i teknisk nanovetenskap på LTH. Foto: Microsoft

– Jag känner mig otroligt hedrad som fått denna utmärkelse och ser detta som en otrolig chans, att tillsammans med Microsoft, få arbeta med viktiga samhällsfrågor. Det är roligt att de valt just mig som har tvärvetenskaplig bakgrund. Jag ser det som ett viktigt uppdrag att nu inspirera fler tjejer till att söka tekniska utbildningar och på så sätt öka jämställdheten inom branschen, säger Marina Peltonen.

Hon får utmärkelsen "Årets tech-tjej" med motiveringen:

En tjej som lever och andas tech som en möjliggörare för att förbättra vårt samhälle. En sann inspiration för unga tjejer – att våga och att också våga gå sin egen väg. Ett stort engagemang i forskarvärlden redan från unga år och brinner för att ge alla elever i skolan möjligheten att få testa och låta sig inspireras av teknikens värld.

Utmärkelsen "Årets Tech-tjej" har delats ut i över två decennier med syftet att få fler tjejer och unga kvinnor att välja en karriär inom tech. Enligt Techsveriges senaste rapport behöver techkompetensen i Sverige öka med 30 procent till år 2028. Det innebär 18 000 nya tech-specialister om året. Rapporten framhåller att könsfördelningen på IT-utbildningarna varit ojämn under hela 2000-talet och att skillnaderna etableras redan i tidig ålder.

Therese Treutiger är ansvarig för Microsofts partnerverksamhet i Sverige, samt huvudansvarig för Åres tech-tjej. Hon säger:

– Vi har i år haft många fantastiska kandidater och det har varit ett tufft beslut välja vinnare. Årets nominerade har alla olika bakgrunder och olika hjärtefrågor de vill driva. Marina har visat på ett brinnande engagemang för att öka intresset för tech i unga åldrar och är med sin bakgrund en otroligt bra förebild för många. Därför är vi mycket glada att kunna utse henne till Årets tech-tjej 2024.

Martina Peltonen tar emot en utmärkelse. Foto.

Marina Peltonen mottog utmärkelsen under Universum Awards på Fotografiska i Stockholm den 21 mars. Foto: Microsoft