Hoppa till huvudinnehåll

Lunds universitets guldmedalj till Anne L'Huillier

Lunds universitet har som tradition att dela ut en guldmedalj, för att uttrycka uppskattning, till en person som visat stort för engagemang för universitetet. Lunds universitets rektor Erik Renström har beslutat att tilldela den professor Anne L'Huillier, LTH.

– Publicerad den 25 september 2023

Anne L'Huillie. Foto.
För synnerligen betydelsefulla insatser för universitetet tilldelas Anne L'Huillier Lunds universitets guldmedalj. Foto: Kennet Ruona

Lunds universitets guldmedalj tilldelas professor Anne L'Huillier, atomfysik vid LTH. Medaljen delas ut för synnerligen betydelsefulla insatser för universitetet.

Lunds universitet kan dela ut såväl silver- som guldmedaljer till personer som har gjort viktiga insatser för antingen Lunds universitet eller samhället i stort. Första gången guldmedaljen delades ut var 1967, då den gick till Tetra Pak-grundaren Ruben Rausing. Guldmedaljen överlämnas i samband med universitetets årshögtid den 26 januari 2024.

Anne L’Huillier är en internationellt ledande forskare och det råd som utser medaljörerna vill ”hedra en forskare som på ett enastående sätt bidragit till att stärka Lunds universitets världsledande forskning”.

– Anne L’Huillier är fysiker och Lunds universitets mest prisbelönta forskare. Hon har fått the Wolf prize in physics – allmänt kallat lilla Nobelpriset i fysik – och egentligen är det bara just Nobelpriset som återstår för henne, säger rektor Erik Renström.

Motivering: Anne L’Huillier, disputerad vid l’Université Paris VI, är idag professor i atomfysik.  Hon har bland annat tilldelats Max Born Award, UNESCO L’Oreal Award, Blaise Pascal Medalj och Wolf Prize i fysik för pionjärinsatser inom ultrasnabb laservetenskap och dess tillämpningar.  Hon är en internationellt ledande forskare. Lunds universitet vill hedra en forskare som på ett enastående sätt bidragit till att stärka Lunds universitets världsledande forskning.