Hoppa till huvudinnehåll

LTH-student tar över Womengineer

LTH-studenten Johanna Öjeling tar över stafettpinnen som Womengineers projektledare efter årsskiftet. Womengineer är en organisation som vill få fler kvinnor att bli intresserade av plugga teknik och Johanna är första projektledaren som inte kommer från KTH.

– Publicerad den 7 december 2015

Johanna Öjeling - ny projektledare för Womengineer

Tekniska universitet i Sverige är mycket mansdominerade och av den anledningen startade Womengineer sin verksamhet för sex år sedan. Tidigare har det alltid varit KTH-studenter som hållit i taktpinnen för projektet, men från årsskiftet blir det alltså Johanna från LTH.

– Womengineer syftar till att öka andelen kvinnliga ingenjörer med målet om en 50/50-fördelning på de tekniska högskolorna i Sverige senast år 2030. Vi inspirerar tjejer till ingenjörsyrket och teknik genom studentbloggar och intervjuer med kvinnliga ingenjörer. Alla vi som driver Womengineer är kvinnliga ingenjörsstudenter vid någon av landets tekniska högskolor, säger Johanna Öjeling till LTH-nytt.

Johanna studerar fjärde året på civilingenjörsutbildningen i industriell ekonomi på Lunds Tekniska Högskola och har varit aktiv i Womengineer sedan juni 2014.

Hon har bland annat initierat en julkalender på Instagram, där det varje dag i december presenteras en ny kvinnlig ingenjör under hashtagen #ILookLikeAnEngineer.

I och med att hon tar över som projektledare så slutar hon också blogga, men det finns fler LTH:are som är aktiva på bloggfronten – bland dem Kristina Sturk som pluggar bioteknik på LTH.

– Womengineer är en viktig spelare som behövs i dagens Sverige för att inspirera fler tjejer till ingenjörsyrket och teknik. En ökad jämställdhet och mångfald på ingenjörsarbetsmarknaden leder inte bara till ökad trivsel, utan även till bättre tjänster och produkter för hela samhället att ta del av, säger Johanna Öjeling.

Johannas blogg

Lundagård om Johanna