Hoppa till huvudinnehåll

Lise Meitner-pris till Anne L'Huillier

Anne L'Huillier, professor i atomfysik vid LTH, tilldelades 2020 Göteborgs Lise Meitner-pris, en årlig utmärkelse till en forskare som gjort ett genombrott inom fysik. På grund av pandemin blev prisceremonin inställd, men i nästa vecka delas nu äntligen priset ut.

– Publicerad den 2 september 2022

Anne L'Huillier. Foto
I nästa vecka tar Anne L'Huillier emot 2020-års Lise Meitner-pris på Chalmers.

Efter två års uppehåll på grund av pandemin, är det återigen dags för Fysikcentrum på Chalmers att dela ut Lise Meitner-priset. 2020-års Lise meitner-pris gick till professor Anne L'Huillier ”för framsteg inom ultrasnabb laserteknik.” Prisutdelningen äger rum torsdagen den 8 september, följt av två symposier fredagen den 9 september som hålls för att hedra prismottagarna.

Anne L'Huillier är professor i atomfysik vid LTH och hon är en framgångsrik forskare inom experimentell attosekundsfysik. I sin forskning använder Anne L'Huillier laserteknik för att skapa ultrakorta ljuspulser som gör det möjligt att blicka in i mikrokosmos. 

Med dessa ”kamerablixtar” är det möjligt att studera elektroners rörelser inne i atomer och molekyler. Hennes forskargrupp gör experiment som ger ny grundvetenskaplig förståelse av dynamiken inuti atomerna, till exempel när en atom joniseras.

Lise Meitner lyckades 1938 förklara kärnklyvningsprocessen, och hon räknas som en av den moderna vetenskapens pionjärer. Trots motstånd från en mansdominerad forskarvärld inledde hon banbrytande forskning i Berlin redan på 1910-talet. Lise Meitners långvariga och nära samarbete med kemisten Otto Hahn blev fruktbart – ändå var det endast Hahn av de två som belönades med Nobelpris.

Priset delas ut av Fysikcentrum Göteborg, ett samarbete för fyra institutioner på Chalmers och Göteborgs universitet, för att hylla forskare, men även för att berika forskningsmiljöerna och -nätverken i Göteborg genom gemensamma aktiviteter. 

I februari i år kungjordes det också att Anne L'Huillier var en av årets mottagare av Wolf Prize – fysikämnets allra mest prestigefyllda utmärkelse näst efter Nobelpriset. Anne L’Huillier var den andra kvinnan att få utmärkelsen.

Om priset på Chalmers webbplats

Anne L'Huillier får Wolf Prize i fysik