Hoppa till huvudinnehåll

Långsiktig lasersatsning – platsen blir Science Village

För Lunds Lasercentrum, där bland annat Anne L'Huillier och hennes forskargrupp arbetar, planeras en etablering i Science Village, mellan Max IV och ESS. Med ett nytt, samlat laboratorium för laserforskning ska fler internationella toppforskare kunna verka i Lund.

Tiina Meri – Publicerad den 6 december 2023

Skyddsglasögon ligger på ett bord i labbet.
Nytt laserlaboratorium planeras i dynamisk stadsdel för utbildning, forskning och innovation. Foto: Charlotte Carlberg Bärg

Lunds lasercentrum (LLC) väntas inom ett årtionde ha slagit ned bopålarna i Science Village, ett område i nordöstra Lund som ska bli en innovativ, internationell mötesplats för studenter och ”forskningsspets” – där många avgörande frågor om exempelvis framtidens medicin och hållbara material kommer att besvaras. Det finns stora vinster att göra med ett samlokaliserat laboratorium för laserforskning i Science Village, resonerar Heiner Linke, prorektor för LTH och professor vid Fasta tillståndets fysik.

– En sak är att vi får se unika möjligheter för tvärvetenskapliga forskningssamarbeten. De nya världsledande miljöerna och laserinfrastrukturen kommer också att attrahera ännu fler topptalanger i världen – både forskare och studenter som är drivna av nyfikenhet och att finna lösningar på olika utmaningar och problem.

Närheten mellan Max IV, ESS, nya Nanolab Science Village, Lunds lasercentrum och institutionsverksamhet inom fysik och kemi kan bli en fördel för precis alla inblandade, menar Heiner Linke.

– Från mitt perspektiv ser jag att samarbetet tvärs över ämnesgrämserna gynnas av denna samlokalisering. Nu kan vi se fram emot att vidareutveckla verksamheterna tillsammans med alla de externa intressenter som ser ett värde i att stödja den fortsatta utvecklingen i Science Village.

Torgyta med människor, mellan nybyggda höghus.

Etableringens etapp ett

Den första etappen för Lunds universitets etablering i Science Village blir Nanolab Science Village. Av avgörande betydelse för etableringen är stödet till anskaffning av ny laboratorieutrustning från Olle Engkvists Stiftelse, Crafoordska stiftelsen, Sparbanksstiftelsen Finn och LMK-stiftelsen.

Illustration: TMRW/Science Village