Hoppa till huvudinnehåll

Kockumskranen åter till Skåne - blir symbol för Havsportalen

– Publicerad den 1 april 2011

Kockumskranen återbördas till Skåne </br> - blir lyft för studentbostäder (Foto: Wikipedia)

En delegation från Lunds universitet och Invest in Skåne är i Korea med rektor Per Eriksson som delegationsledare. Syftet är att etablera och fördjupa samarbetet med ledande koreanska universitet och företag. I detta sammanhang har också den stora Kockumskranen kommit på tal som för ett antal år sedan exporterades från Skåne till Sydkorea.

Det har visat sig att man inom ramen för ett stort starkt och högtflygande forsknings- och innovationsprojekt är beredd att återexportera kranen till Sverige. Den kommer då att placeras i Malmös nya planerade norr-norra hamn där Malmö kommun i samarbete med Lund överlåter ansvaret till Lunds kommun och Lunds universitet. På detta sätt får Lund en egen hamn vilket man sedan urminnes tider saknat och Lunds universitets Havsportal på nätet får ett synligt IRL-uttryck. (IRL= In Real Life).  

- Diskussionerna har hittills varit mycket upplyftande och jag har gott hopp om att vi kan ro detta projekt i hamn, säger Lunds universitets rektor Per Eriksson.

 Den första uppgiften för Kranen blir att bistå i byggandet av flytande studentbostäder då tiden för uppförande av studentbostäder i Lund drar ut på tiden pga akademisk handläggning och överklagandeprocedurer. Om det skulle bli en mycket kall vinter kan även Kranen användas för att tillfälligt lyfta upp de flytande studentbostäderna. Kockumskranen är planerad att anlända om precis ett år, dvs 1 april 2012.