Hoppa till huvudinnehåll

Höst i Lund – och en resa som vi börjar tillsammans

Det är en extra varm känsla att under introduktionen se äldre studenter lägga många timmar av sin fritid på att få nya studenter att känna sig välkomna och komma in i studierna på LTH, skriver LTH:s rektor Annika Olsson.

– Publicerad den 1 september 2021

Studenter sitter vid ett bord.
LTH och Lunds universitet kan successivt återgå till mer campusförlagd undervisning denna höst. Det blir undervisning i olika former – men i likhet med många lärare ser LTH:s rektor fram emot att möta studenter i LTH:s miljöer. Foto: Charlotte Carlberg Bärg

September är här och vi på LTH går mot en ny början, ett nytt läsår och glädjen att få välkomna kring 2 000 nya studenter från när och fjärran till tekniska högskolan och våra utbildningar i Lund, Helsingborg och i Ljungbyhed.

Det känns fint för oss i LTH-ledningen att, om än digitalt, få hälsa så många nya studenter välkomna till platsen för drömmar och upptäckter – och det är inte utan att jag en sådan dag funderar på vilka drömmar som kommer att gå i uppfyllelse för dessa våra nya studenter, som förväntansfullt startar en ny resa med oss på LTH.

Det är ännu mer spännande att fundera på vilka potentiella upptäckter denna generation kommer att bidra till under sin utbildning, eller i sina karriärer därefter. Många av våra studenter är med och bidrar till kreativa lösningar på problem inom teknik, arkitektur och design, och inte sällan startar de bolag som grundar sig på dessa idéer.

Fantastiskt känns det också att få välkomna studenter som utbildar sig till en arbetsmarknad som närmast skriker efter deras kompetenser, den dag de tagit sin examen.

Mycket ny kunskap förs av studenterna ut till en värld och en arbetsmarknad som behöver problemlösare, samhällsbyggare, forskare och många fler kompetenser. Och LTH är mer än redo att utbilda för denna framtid.

 

Det är alltid lite pirrigt och nervöst att påbörja en ny resa, som alla de som tagit sig till uppropet denna höst gör.

Då är det en extra varm känsla för mig att under introduktionen se äldre studenter lägga många timmar av sin fritid på att de nya studenterna ska känna sig välkomna och på bästa möjliga sätt komma in i studierna på LTH, och i den gemenskap som skapas under studietiden.

Det är också tryggt att veta att våra nya studenter får en välplanerad, välbalanserad introduktion till sina studier, och in i sina respektive studieprogram, tack vare vår professionella personal och våra lärare som är redo för de första föreläsningarna.

Lunds universitet och LTH kan successivt återgå till mer campusförlagd undervisning denna höst, och jag liksom många av våra lärare ser fram emot att få möta studenter i våra miljöer igen. Vi har alla lärt oss en hel del om de digitala sätten att lära och samarbeta, så det blir undervisning i olika former.

Nu ska vi arbeta för att nå våra drömmar och bidra till framtidens upptäckter. Tillsammans kommer vi att utforska och skapa, till nytta för världen. Välkomna till LTH! 

Annika Olsson
Rektor LTH