Hoppa till huvudinnehåll

"Gratulerar till er examen!"

Våren 2020 är Examenshögtiden inte som den brukar vara. Men LTH:s rektor Viktor Öwall vill gratulera dig som i vanliga fall skulle ha kommit till Universitetshusets aula för att ta emot ditt diplom under högtidliga former. Här kan du se filmen, eller läsa talet.

– Publicerad den 26 maj 2020

Innertaket i Universitetshusets aula, rikt dekorerat i blått och guld. Foto: Kennet Ruona
Foto: Kennet Ruona

Kära examinander,

Så är det återigen maj, då vi traditionsenligt håller LTH:s examenshögtid. Det är vanligtvis en dag med pompa och ståt, när Universitetshusets aula är fylld till bristningsgränsen med examinander, släkt och vänner. Vi har fanor och musik. Men i år står jag här i en tom aula! För jag vill trots situationen skicka er en hälsning på denna – er – dag!

Att inte få möjlighet att träffa er idag känns verkligen tråkigt.

Som så mycket annat gör, denna märkliga vår då coronapandemin drabbat världen. Med tanke på vad som händer får vi dock reflektera över att en inställd examenshögtid kanske är bara just det. Det är tyvärr ett ljust minne ni inte får med er på vägen ut i livet, men trots allt bara det. När vi sätter det i relation till det omåttliga lidande som pandemin orsakat världen över, blir det trots allt en liten sak. Våren 2020 kommer, det vet vi alla, gå till historien som den tid då en pandemi spred sig över världen.

Många är de som har förlorat nära och kära under pandemin, och våra tankar går naturligtvis till dem. Men vi har också en sjukvård och en äldrevård som går på knäna. Vi har en stor del av samhället som är nerstängt, med ännu oanade konsekvenser för ekonomin. Många är de företag som redan gått i konkurs och de personer som drabbats av arbetslöshet och andra konsekvenser. Vi ser detta över hela världen. Trots allt skall vi vara glada över att det samhälle vi lever i har sociala skyddsnät som i varje fall lindrar konsekvenserna av pandemin. På de flesta platser i världen, och för de flesta människorna, saknas detta!

För er studenter innebar pandemin att vi stängde ner campus och övergick till digital undervisning mer eller mindre över natt. Ena dagen hade vi tentamen i sal för att nästa dag köra digitalt.

Var vi på LTH förberedda? Nej, men vi fixade det.

Jag är djupt imponerad av alla de insatser som har gjorts för att lyckas med denna transformation. Våra lärare har gjort ett hästjobb och ni, kära studenter, har ställt upp i dessa svåra tider.

Har vi kunnat ställa om och behålla den höga kvalitet som vi är vana att se?

Nej, inte riktigt! Men vi tog oss an det och vi lär oss hela tiden.

Jag är övertygad om att omställningen till distansundervisning kommer att göra vår undervisning än bättre när vi öppnar upp campus igen!

I det lite större perspektivet blir man hoppfull när man ser så många osjälviska insatser som görs, nu när viruset prövar oss och våra samhällen. Vi ser många exempel på kreativitet, samarbete och medmänsklighet. Här på LTH var studenter och anställda snabba med att svara på Universitetssjukhusets begäran om hjälp när handsprit och skyddsmaterial blev en bristvara. Vi rotade i våra gömmor, det sattes igång tillverkning av handsprit på Kemicentrum och på bara några veckor tillverkades fler än 10 000 visir i vårt makerspace X-Lab. Imponerande!

För mig ringar detta in mycket av vad som är fantastiskt med LTH.

Vårt valspråk är: Tillsammans utforskar och skapar vi – till nytta för världen.

Och det stämmer verkligen. Också när läget drastiskt förändras arbetar vi hårt och tillsammans för att lösa problem – till nytta för världen.

Men kriser har en tendens att ta fram både det bästa och det sämsta i våra samhällen. Vi ser brister i beredskapen för den pandemi många pratat om. Vi har sett en hamstring av livsmedel, toalettpapper och handsprit som gör att de verkligt behövande inte får tag i det. Vi har sett länder som stänger sina gränser för att behålla sjukvårdsutrustning inom sina gränser. Detta gäller även inom EU, där tanken på öppna gränser och solidaritet är ledord. På samma sätt som under flyktingkrisen, var EU inte redo när det blev utmanat.

Eller som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa: “When Europe really needed to be there for each other, too many initially looked out for themselves. When Europe really needed an ‘all for one' spirit, too many initially gave an ‘only for me' response.”

Jag hoppas att vi någon gång skall lära oss att stå upp för våra deklarationer och våra ideal!

Det är onekligen märkliga tider vi lever i, och just nu överskuggar coronapandemin i stort sett allt annat. Tiderna har verkligen förändrats över natt! För ett halvår sedan stod jag i denna sal och talade om ett annat tillfälle som förändrade världen över en natt: Berlinmurens fall 1989!

Jag pratade om faran med att bygga murar och den ökande nationalismen!

Jag pratade om hotet mot demokratin!

Jag pratade om faktaresistens och det bristande förtroendet för vetenskapen!

Och dessa hot består naturligtvis än idag. Det kan illustreras med USA:s president Donald Trumps absurda presskonferenser med utspel om allt från botemedel mot covid-19 till vem som bär skulden för pandemin. Men vi ser också auktoritära regeringar, som de i Ungern och Brasilien, använda pandemin för att nedmontera demokratin.

När världens samhällen och ekonomier ansträngs hårt av coronavirusets effekter, då finns risken att nationalistiska och isolationistiska stämningar piskas upp.

Vi som utbildade vid ett av världens ledande universitet har ett speciellt ansvar att stå upp för fakta, kunskap, logiskt tänkande och förnuft. Låt oss ta det!

Världen står inför stora utmaningar, såsom frågan om klimatet, energin, vattnet, avfallet, svälten, migrationen ... och nu lägger vi till globala pandemier.

Men det finns hopp. Vi har er: examinander från LTH!

Ni behövs mer än någonsin! 

Teknik, arkitektur och design är inte problemet! 

Det är en integrerad del av lösningen!

Ni är en integrerad del av lösningen!

Även om jag personligen inte kan dela ut era diplom känns det stort att få gratulera er idag när ni nu ger er ut i arbetslivet. Ni, kära studenter, är det viktigaste vi har vid universitetet.

Eller som min rektorskollega från Twente University i Nederländerna uttryckte det:

Ett universitet utan forskning är ett dåligt universitet. Ett universitet utan studenter är inget universitet! 

Ni är de nya problemlösarna. Ni är efterfrågade på arbetsmarknaden, och behovet av era kunskaper och er samarbetsanda är enormt.

Personligen hoppas jag att vi får se ett ännu större uppsving för kreativitet, samarbete och medmänsklighet i coronakrisens spår – och jag hoppas att vi skall hjälpas åt att hålla emot när nationalism, främlingsfientlighet och syndabockstänkande griper kring sig.

Så några ord med på vägen: Livet tar många vändningar som känns förbluffande – ta chanserna när de kommer.

Du har en gedigen utbildning från LTH som jag är övertygad kommer att vara till nytta. Det är en gedigen grund!

När du ser en möjlighet, ett problem som väntar på en lösning, fråga dig: 

Om inte jag, vem? Om inte nu, när?

Eller som den store amerikanske presidenten Theodore Roosevelt sa: ”Gör vad du kan, med vad du har, där du är”!

Jag hoppas att du kommer att se tillbaka på studenttiden som en både rolig och lärorik tid, och att du vill agera som ambassadör för ditt Alma Mater.

Du behövs därute!

Verka till nytta för världen!

Gör oss stolta!

Med dessa ord vill jag gratulera dig till din examen. 

Viktor Öwall

Rektor LTH