Framgång för Skåne i Teknikåttan
– Publicerad den 21 februari 2013
Klass 8B från Ringsjöskolan i Höör var bäst i kvaltävlingen till Teknikåttan i Skåne. Tillsammans med klasser från ytterligare 15 skolor har 8B nu gått vidare till åttondelsfinal, som avgörs den 15 mars.
Teknikåttan är en kunskapstävling i teknik för elever i årskurs åtta. I den första deltävlingen deltog 30.000 elever, varav 7.000 från Skåne. Bakom Teknikåttan står elva svenska universitet och högskolor från Umeå i norr till Lunds Tekniska Högskola i söder.
Tävlingen hölls den 5 februari, och nu är alltså rättningen klar.
Följande skånska klasser har gått vidare till åttondelsfinal i Teknikåttan 2013.
Skola: Stad: Klass: Medelpoäng:
Tunaskolan Lund 8A 12,63
Montessoribjerred Bjärred 8 12,50
Bergaskolan 6-9 Malmö 8C 12,44
Lerbäckskolan Lund 8C 12,38
Stora Dalslundskola Åkarp 8C1 12,33
Söndrebals skola Hjärnarp 8,1 12,20
Strandängsskolan 7-9 Båstad 8B 12,20
Sandåkerskolan Landskrona 8:1 12,20
Furutorpskolan Vinslöv 8C 12,42
Rönnowskolan Åhus 8A 11,86
Göingeskolan Broby 8d 11,80
Linné 7-9 Hässleholm 8:1 11,67
Ringsjöskolan Höör 8B 12,66
Nilsholgersson skola Simrishamn 8 11,88
Norreportskolan Ystad 8A1 11,67
Norreportskolan Ystad 8D1 11,40
Nedanför finns två exempel på frågor som åttondeklassarna svarade på. Fler frågor finns på webben:
http://www.teknikattan.se/documents/2013/02/kvalfragorna-2013.pdf
Marknaden för att kunna se på bl a film i 3D har utvecklats enormt under senare år. Vilket påstående är SANT?
A. Man kan se 3D-effekt med bara ett öga, men det blir lite bättre om man använder båda.
B. De glasögon som man ofta använder har bara som syfte att skydda från farlig strålning.
C. 3D-effekten uppstår tack vare synkronisering av ljud och bild.
D. 3D-effekten uppstår genom att man visar olika bilder för vänster och höger öga.
Mjölksyrajäsning av livsmedel (t.ex. yoghurt och surkål) är en uråldrig konserveringsmetod. Bakterierna som växer till i dessa livsmedel är bra för hälsan. Varför? Vilket av nedanstående påståenden är FEL?
A. De motverkar sjukdomsframkallande bakterier i livsmedlet genom att höja dess pH.
B. De påverkar immunförsvaret positivt hos de som äter livsmedlet.
C. De bildar nedbrytningsprodukter som är bra för hälsan när de växer i livsmedlet.
D. De överlever magsäckens sura pH och motverkar ohälsosamma bakterier i tarmen.
För mer information om Teknikåttan, vänligen kontakta
Hanna Nilvall
Kommunikatör på Lunds Tekniska Högskola
Tel: 046-2223308
Hanna.Nilvall@kansli.lth.se