Hoppa till huvudinnehåll

Filmvisning med matematiksällskap

Fotomodellen, matematikern och regissören Ekaterina Eremenko besöker LTH i november. Det gör hon i samband med att Lunds Matematiska Sällskap visar hennes dokumentärfilm ”Colors of Math” i Kårhusets hörsal på LTH.

Anders Frick – Publicerad den 29 oktober 2015

Filmen försöker beskriva matematik, matematikforskning och matematiker. Efter visningen blir det diskussion och frågestund med Ekaterina Eremenko, följt av en eftersits. 

Tid: Tisdagen den 10 november klockan 18:30 

Plats: Kårhusets hörsal, Lunds Tekniska Högskola

Pris: Gratis! Men anmäl dig på http://bit.ly/colorsofmath

Några snabba frågor till Kalle Åström, profilerad LTH-matematiker och ordförande för Lunds Matematiska Sällskap:

Varför planerar ni att visa denna film?

– Vi har haft kontakt med regissören och har haft diskussioner med henne om att visa filmen i Lund. Några har träffat henne på internationella konferenser tidigare. Den beskriver matematiker, som flera vid institutionen känner. 

Vad, i korthet, handlar filmen om?

– I filmen intervjuas några matematiker om sin forskning. Filmen fångar lite av själen i matematikforskningen. Det kan vara ganska svårt, när det gäller något så abstrakt, som matematikforskning. Den är vacker, tycker jag. 

Vad är Lunds Matematiska Sällskap?

– LMS grundades av Tage Erlander, med flera. Det är en ganska informell och öppen förening. Verksamheten består väsentligen av att vi arrangerar några föredrag per termin. Vi vill gärna att evenemanget ska ha en koppling till matematik och att det ska vara på en nivå så att en ny student ska kunna förstå föredraget. Vi har omkring 100 medlemmar, men till den här filmvisningen tror vi att ganska många kommer.

Vad är det som får er att fortsätta driva LMS?

– Vi vill gärna att LMS fortsätter. Det är en trevlig och lättsam verksamhet. Vi har en styrgrupp som ordnar föredragen och en arbetsgrupp som lagar mat till eftersitsen. Jag har tidigare arbetat i arbetsgruppen och detta är min andra termin som ordförande.