Hoppa till huvudinnehåll

ERC Proof of Concept grant för forskning om att upptäcka äggstockscancer

Christelle Prinz, professor i fasta tillståndets fysik, får ERC Proof of Concept Grant för sin forskning om att skapa en kostnadseffektiv biosensordiagnostik för att tidigt kunna upptäcka äggstockscancer.

Jonas Andersson – Publicerad den 5 maj 2023

Porträttbild Christelle Prinz.
Foto: Kennet Ruona

Totalt får 55 forskare runt om i Europa 150 000 euro var av European Research Council var för att undersöka den kommersiella potentialen av deras forskning. Alla har de tidigare fått ERC:s Starting Grants. Finansieringen är en del av EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont Europa.

Kan du berätta lite om ditt projekt, vad du forskar kring?

– Projektet är ett samarbete med Dr. Jae Yen Shin, en tidigare kollega och entreprenör. Vi kommer att använda mitt laboratoriums kunskaper om mikro- och nanoteknik och Jaes kunskaper om utveckling av biokemiska analyser för att utveckla ett test för tidig upptäckt av äggstockscancer.

Vad hoppas du uppnå med projektet?

– Vårt mål är att skapa den första prototypen som är fullt fungerande och som leder till ett spin-off-företag för att fortsätta utvecklingen mot en produkt. Denna produkt kommer att vara mycket specifik och robust för att kunna användas för screening av tidig äggstockscancer. Det finns ännu ingen sådan förutsägbar metod för äggstockscancer på marknaden.  Metoden kommer också att användas för att övervaka cancer under behandling. Vår förhoppning är att få ut en apparat på marknaden inom fem år.

Hur fungerar detta test?

– Testet kommer att göra det möjligt för läkare att identifiera kvinnor som löper risk att utveckla äggstockscancer. Det kommer att komplettera befintliga metoder som biopsi och transvaginalt ultraljud. Vi räknar med att den nyutvecklade diagnostiska plattformen kommer att användas på vårdcentraler och primärvårdsenheter, och i framtiden även för testning i hemmet. 

Vad betyder detta ERC-grant för dig?

– ERC proof of concept är nyckeln till att omvandla vår idé till en verklig prototyp och initiera ett immaterialrättsligt skydd. Det kommer också att hjälpa oss att starta ett företag och få mer finansiering för att fortsätta utveckla vår produkt som är till hjälp och nytta för samhället.

Mer information på ERC:s sida