Hoppa till huvudinnehåll

Nytt projekt: En utmaning att klara behovet av gröna metaller

En osäkerhet på vägen mot samhällets elektrifiering är de oumbärliga mineralerna. Vilka risker finns med ökat importberoende? Hur ska beslutsfattare agera för att säkra behovet? Dessa frågor ska besvaras i ett nyligen beviljat projekt som Mistra finansierar med 20 miljoner. LTH är värd och André Månberger, lektor i miljö- och energisystem, är projektledare. 

– Publicerad den 14 september 2023

Foto på järnmalmsgruvan i Kiruna
Idag fokuseras på material som är kritiska för dagens tekniker. Men utvecklingen går fort och imorgon kanske andra material behövs. Utsikt över järnmalmsgruvan i Kiruna. Foto: Mostphotos.

I forskningsprogrammet kommer forskare på LTH att undersöka hur teknikutvecklingen påverkar vilka material som är kritiska för den gröna omställningen. 

– I dagsläget fokuserar beslutsfattare på material som är kritiska för dagens tekniker. Men teknikutvecklingen går fort och det kan därför vara andra material som behövs för att möta framtidens efterfrågan. Ett kortsiktigt fokus riskerar därför att man prioriterar fel material, säger Andreé Månberger.

I projektet ingår också Stockholm Environment Institute (SEI), Stockholms universitet, Utrikespolitiska institutet och norska utrikespolitiska institutet. Tillsammans vill man utröna vilka målkonflikter som den ökade efterfrågan på kritiska material medför och hur dessa kan hanteras på ett rättvist sätt.

Den totala budgeten ligger på 20 miljoner kronor varav sju tillfaller Lunds universitet. I projektet ingår även Lars J Nilsson, professor vid samma avdelning som André Månberger.  Läs hela nyheten på Mistras hemsida.