"Det bästa av två världar" – Heiner Linke om varför svenska forskare bör satsa på innovation
Kan innovation stärka forskningen? Heiner Linke, professor i nanofysik och medlem av Kungl. Vetenskapsakademien, har gjort just detta genom att kombinera vetenskap och innovation. Hans egen inställning till innovation och tillämpning har gått från pliktkänsla till passion: "Nu tycker jag att det är jätteroligt."
– Published 25 June 2025

Ser du en ökande integration av innovation inom forskningen?
– För 20 år sedan kunde det talas om en motsättning mellan grundforskning och tillämpad forskning och innovation – det tycker jag vi lämnat bakom oss. Jag och många andra går dagligen mellan grundforskningen och tillämpningen. Jag skulle säga att idag ses det som berikande i stället för en motsats.
Har ditt arbete med innovation och företagande gynnat din forskning?
– Som forskare och medgrundare tycker jag att jag har skapat en symbios. Företaget levererar prover till min forskningsgrupp vilket sparar oss mycket tid, pengar och höjer reproducerbarheten medan forskningsgruppen bidrar med nya upptäckter – vi kan vara lekfulla och experimentera oss fram. För mig har resultatet blivit bättre ansökningar, tydligare tillämpningar och forskning som löser verkliga problem.
– Genom innovationsarbete lär man sig tankesättet – var finns tillämpningen? Det är ofta svårt att direkt relatera till industrins utmaningar inom forskningen, men kopplingen till innovation gör oss bättre på att förklara varför vi gör det vi gör.
Hur har din egen inställning till innovation förändrats?
– I början kände jag att jag drevs mer av pliktskyldighet. Men när företaget kom i gång blev jag styrelsemedlem – nu tycker jag det är jättekul. Både för symbiosen och för att få vara med på resan och lära mig av människor i startupvärlden.
Hur ser du på Sveriges lärarundantag?
– Man får det bästa av två världar – man kan få allt stöd men man kan också ha friheten att gå en egen väg. Vi har just rekryterat en forskare från USA som aktivt valt att flytta till Sverige för lärarundantagets skull. Han har insett att Sverige är “the place to be”. Ibland beskrivs lärarundantaget som något bökigt eller dåligt men det är synd – man borde använda det som reklam i stället.
Möter forskare kritik när de arbetar med innovation?
– På NanoLund är alla överens om att nyttogörande är något positivt – här i vår miljö är det inget problem. Ibland kan det vara aktuellt att ställa sig frågan – gör jag detta för företaget eller forskningen? Det är viktigt att se till att det blir schysst för alla inblandade, särskilt för studenter och andra medarbetare.
Vilka råd skulle du ge till forskare som funderar på att nyttogöra sin forskning?
– Ta hjälp av innovationsstödet på Lunds universitet – LU Innovation och LU Ventures! Det lönar sig att bredda perspektivet och få feedback från personer som har erfarenhet inom de områden där din idé kan tillämpas. Hitta ett sätt att få företaget att bli av på ett sätt som passar dig. Man måste inte hoppa av sin forskarkarriär – man kan göra både och! Det går att vara med på ett hörn men fortsätta din roll på universitetet. Det är ganska lyxigt faktiskt. Att byta karriär och bli VD eller CTO på heltid kan vara en kul möjlighet som passar för vissa personer.
Intervju och text: Emma Renman och Lina Törnquist
Heiner Linke
Heiner Linke är professor i nanofysik, medlem av Kungliga Vetenskapsakademien och ledamot i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Hans forskargrupp studerar energiomvandling i nanosystem, inklusive termoelektricitet och artificiella molekylära motorer. Han var föreståndare för NanoLund 2013–2020 och prorektor för LTH 2021–2023.
2019 grundade han tillsammans med LU Ventures företaget Aligned Bio, som utvecklar nanotrådsbaserade biosensorer med hög känslighet för cancerdetektering och DNA-sekvensering. Företaget kombinerar patenterad teknologi från NanoLund med ny forskning för att skapa prisvärda lösningar inom biosensormarknaden.

För forskare vid Lunds universitet
Är du intresserad av att utforska den innovativa potentialen i din forskning? Boka ett första möte med LU Innovation, Lunds universitet innovationskontor, eller anmäl dig till programmet INSIGHTS, som består av fyra morgonseminarier och startar den 25 september.
Om INSIGHTS och evenemangsserien som inleds den 25 september (på lu.se)