Hoppa till huvudinnehåll

Bästa laserlabbet blir bättre

– Publicerad den 30 mars 2012

Öppet hus bakom plastridå.

Samtidigt som Högeffektlaserlabbet på Fysikum fyller 20 år i år öppnar man en rejäl utvidgning och uppgradering av vad som fortfarande är Skandinaviens enda laboratorium av sin typ.

Det är LTH som har satsat drygt sex miljoner kronor och till det la då Knut och Alice Wallenbergs stiftelse tio miljoner som avdelningen för Atomfysik tidigare hade sökt. För pengarna har det gjorts en tillbyggnad på 140 kvadratmeter av den källare där laboratoriet håller till. Dessutom har utrustningen delvis uppgraderats med bland annat några nya lasrar.

– Det är extremt värdefulla kvadratmetrar som inte bara gör arbetsmiljön bättre utan även stärker forskningen, säger föreståndaren, professor Claes Göran Wahlström. Detta bland annat genom att störande serviceutrustning kunnat placeras i ett eget rum.

Ett 20-tal personer arbetar i laboratoriet, bland dessa finns professor Anne L´Huillier, känd som världsmästare i korta ljuspulser, så kallade attosekundspulser. Hon kan nu dra nytta både av ett mycket längre utrymme och nya lasrar som kan förbättra hennes resultat.

– Men det är inte främst snabbhet utan större intensitet och större stabilitet som är de viktigaste målen, förklarar hon.

Fredagen den 30 mars firade avdelningen med öppet hus i labbet och tårtkalas i köket.

Tillbyggnaden ses utifrån som en jordkulle intill huset. Även strålsäkerheten har förbättrats.

 

 

Text och foto: Mats Nygren