Hoppa till huvudinnehåll

Anne L'Huillier blir rådsprofessor

– Publicerad den 14 mars 2014

Professor Anne L'Huillier har, som en av nio forskare i Sverige, utsetts till rådsprofessor av Vetenskapsrådet. Rådsprofessorsprogrammet är en ny bidragssatsning från Vetenskapsrådet och syftar till att stödja forskning av allra högsta kvalitet. 

De beviljade medlen ska ge de mest framstående forskarna en möjlighet att koncentrera sig på sin forskning och långsiktigt planera och ta risker för att åstadkomma banbrytande resultat. De utnämnda rådsprofessorerna får ett bidrag på 5 miljoner kronor var per år under tio år.

- Det som är fantastiskt med det här anslaget är att det ger bra finansiering under tio år! Det ger mig själv och min forskargrupp trygghet och arbetsro. Då kan vi ta lite risker och prova på nya saker. Det kommer att bli roligt och spännande, säger Anne L'Huillier

Anne L'Huilliers forskning är inriktad på laserteknik och mycket snabba ljuspulser, så kallad attosekundsfysik där man kan "frysa" så snabba processer som elektroners rörelser eller hur en atom ändrar sig till en jon, vilket väntas ge nya rön till grundforskningen i fysik.

Läs mer om rådsprofessorsprogrammet och vem som blivit utsedd

Välkommen att höra Anne L'Huillier prata om sin forskning på mötesplats Rydberg på tisdag