Skip to main content

AI, kris och kvant i Almedalen

Universitetet återvänder till Almedalsveckan med ett brett program för att stärka det offentliga samtalet om högre utbildning och forskning. Sedan universitetets första medverkan 2009 har engagemanget vuxit, och i år deltar ett 50-tal medarbetare. Programmet bjuder på samtal om allt från beredskap och AI till framtidens mat.

Jessika Sellergren – Published 19 June 2025

Mingel vid Lunds universitets tältplats i Almedalen. Foto.
Liv och rörelse tidigare år kring Lunds universitets tält i Almedalen – där forskning möter samhällsfrågor i aktuella samtal. Foto: Jessika Sellergren

LTH har precis som tidigare år ett välfyllt program – både genom egna panelsamtal och medverkan i andras evenemang.

På agendan står ett panelsamtal om bioteknik som en viktig ingrediens i framtidens mat. AI och hälsa avhandlas i ett samtal som tar upp AI-baserade beslutsstöd inom bröstcancerscreeningen. Och precis som tidigare år lyfter LTH beredskapsfrågor. I ett av samtalen resonerar panelisterna om hur vi ska rusta för att upprätthålla samhällets viktiga funktioner i kris och krig, och i ett annat pratar deltagarna om hur ska vi ta hand om kusten på bästa sätt.

Lunds universitets rektor Erik Renström lyfter fram medarbetarnas starka engagemang som en viktig drivkraft bakom programinnehållet, som han ser som ett uttryck för vilka frågor och utmaningar som är samhällsaktuella:

– Programmet speglar de frågor och samtal som är mest angelägna just nu – från samhällelig och existentiell beredskap, till hur AI-teknik kan komma till nytta inom olika områden, och vad vi egentligen kommer att äta i framtiden – kanske är det bioteknik som hamnar på tallriken, säger Erik Renström.

Han menar att universitetets bredd gör det möjligt att bidra i merparten av de sammanhang som Almedalen bjuder på. Denna tvärvetenskapliga styrka leder också till nya kontakter och samarbeten.

– Att medverka i Almedalsveckan ger våra forskare och forskande lärare goda möjligheter att nätverka med viktiga samarbetsparter i samhället, säger Erik Renström.

Samtal runt bordet också på agendan

Panelsamtalen är inte det enda som Lunds universitet bjuder på i Almedalen. Universitetsledningen vill också passa på att möta andra lärosäten, beslutsfattare och myndigheter för fördjupade diskussioner i mindre format.

– Almedalsveckan samlar många experter och beslutsfattare, då är rundabordssamtal ett utmärkt sätt att dra nytta av det utforskande samtalet i angelägna ämnen, säger Erik Renström.

Fyra rundabordssamtal står på agendan. Samtalen lyfter ämnen som missbruk av genetisk teknologi, forskningsinfrastrukturer kopplat till samhällsutveckling, Sveriges roll inom Europas biotekniksatsningar och hur vi gemensamt ska kunna bidra till den nationella kvantstrategin.

Samarbete för en starkare kvantframtid

Diskussionen om kvantteknologi arrangeras tillsammans med KTH och Chalmers, berättar Erik Renström, och fortsätter:

– Sverige har totalt sett ett ganska bra utgångsläge inom kvantområdet, men expertkunskapen är utspridd. Vi behöver gemensamt komma fram till hur vi, olika aktörer tillsammans, bygger en kritisk massa och får maximal utväxling i våra samarbeten inom såväl akademi som näringsliv.

Erik Renström återkommer flera gånger till betydelsen av samverkan och att gemensamt hitta vägar framåt i en orolig tid. Utöver  universitetets egna programpunkter vill han därför också slå ett slag för att botanisera i det övriga programmet:

– Förutom att lyssna på andra arrangörers seminarier så är möjligheterna till nätverksträffar, möten och diskussioner flera under dessa dagar. Det skapar stora möjligheter till gemensamt lärande och utbyte.

 

Illustration.

Lunds universitets program i Almedalen

Under Almedalsveckan 2025 är Lunds universitet på plats med panelsamtal och rundabordssamtal den 25–26 juni i Visby.

Lunds universitets program i Almedalen

Illustration.

Bioteknik på tallriken – räddningen för framtidens mat?

25 juni kl 9.00-9.45 på Hästgatan 13 i Visby

Bioteknik på tallriken – räddningen för framtidens mat? (i Almedalsguiden)

Illustration.

Kan AI förbättra bröstcancerscreening?

25 juni kl 10.00-10.45 på Hästgatan 13 i Visby

Kan AI förbättra bröstcancerscreening? (i Almedalsguiden)

Illustration.

Samhällsviktig försörjning under hot – hur skapar vi en robust beredskap?

25 juni kl 11.00-11.45 på Hästgatan 13 i Visby

Samhällsviktig försörjning under hot – hur skapar vi en robust beredskap? (i Almedalsguiden)

Illustration.

Klimatanpassning eller missanpassning - vad gör vi med kusten?

26 juni kl 13.00-13.45 på Hästgatan 13 i Visby

Klimatanpassning eller missanpassning - vad gör vi med kusten? (i Almedalsguiden)