Hoppa till huvudinnehåll

30 miljoner till nano

– Publicerad den 4 april 2012

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har gett 30 miljoner kronor till Lunds universitet för utrustning för nanoteknologi. Det var totalt 112 miljoner kr som beviljades för utrustning inom teknik och fysik i årets beslutsomgång. Förutom anslaget till LU gick pengarna till Onsala Rymdobservatorium samt till nanoteknologisk utrustning vid Chalmers och KTH.

 

- Det känns såklart jättehärligt att få detta anslag som ytterligare kommer att stärka Lunds Nanolab och Lunds universitets profilering inom nanovetenskap, säger Lars Montelius som är ordförande för Lunds NanoLab inom Nanometerkonsortiet.

 

Anslaget kommer att gå till att utveckla ett världsunikt system som gör det möjligt att framställa nanomaterial med egenskaper som långt överstiger vad som kan åstadkommas idag med tillämpningar inom energi, informationsteknologi och bioområdet.

 

- När vi tillverkar nanomaterial i vår nanoslöjd (slöjd på nano-skalan) bygger vi ofta olika skikt av material på varandra. För att prestandan i slutändan ska bli optimal måste varje sådant tillverkningssteg också vara optimalt. I det system vi ska skapa kommer vi att kunna kontrollera och karakterisera såväl ytorna på dessa olika skikt som den färdiga nanostrukturen, ned till atomär nivå i ett fullt systemperspektiv. Denna ingenjörsmässiga atomära kontroll kommer att kunna ge oss nya nanomaterial med överlägsen och predikterad prestanda, säger Lars Montelius.

 

Systemet kommer också komma hela Sverige till gagn genom samverkan med det nationella renrumssamarbetet MyFab.