Hoppa till huvudinnehåll

200 miljoner ska ge nanoteknisk spjutspets

Nu görs en storsatsning på nanoteknik i Lund. Med hjälp av 200 miljoner kronor ska kapaciteten utökas vid nanometerkonsortiet i Lund. Projektet går under arbetsnamnet Nanova och ska bygga kapacitet för hela värdekedjan från forskning fram till färdiga nanotekniska produkter.

Anders Frick – Publicerad den 3 december 2014

– Visionen är att regionen om cirka fem till tio år ska vara en resurs inom nanoteknik för företag, entreprenörer och utvecklare från hela Europa, säger Heiner Linke, huvudansvarig vid nanometerkonsortiet som tillsammans med Lars Samuelson är drivande bakom projektet som började planeras redan i början av året.

Totalt beräknas satsningen kosta 700 miljoner kronor, som kommer att komma från hyresintäkter, privata donationer och forskningsanslag.

– Etableringen av ESS och Max IV är viktiga element i vår vision. Det triggar igång intresset från all världens materialforskare och den situationen måste vid dra nytta av, säger Heiner Linke.

Om allt går som det ska kommer utbyggnaden av det nuvarande labbet att följas av ytterligare en anläggning som placeras i Science Village Scandinavia, alltså nära ESS och Max IV.

Läs mer:

Lunds forskare bäddar för solel till lågpris