Hoppa till huvudinnehåll

”Programmering i Scala är roligt”

Historien om programspråket Scala lockade nyligen många nyfikna att lyssna på Viktor Klang, biträdande teknikchef på Lightbend, som höll föredrag på LUCAS Open Software Seminar i Lund. Han arbetar med personerna som ligger bakom språkets utveckling och tog besökarna med på en odyssé bland utmaningar, säkerhetsluckor och framgång. Men inte minst så tog han upp hur roligt det är, och ska vara, att programmera med Scala.

Anders Frick – Publicerad den 2 maj 2016

Scala är baserad på öppen källkod och har funnits sedan 2004. Namnet kommer av att det är skalbart (”scalable language”) och kombinerar funktionell programmering med objektorientering. En av fördelarna med språket är att källkoden som skrivs blir kompakt.

Viktor Klang har själv hållit på med Scala i nio år och har under dessa år bidragit på många olika sätt till plattformens utveckling, bland annat i projektet Akka, en plattform för att utveckla parallella, skalbara och feltoleranta program i Scala och Java. Viktor Klang har sett Scala förbättras genom åren – och han är minst sagt hoppfull inför framtiden.

– Det har ju gått väldigt bra för Scala hittills och nu har programspråket mognat. Programmerare i Scala har faktiskt väldigt roligt, säger Viktor Klang.

LTH inför som första högskola i Sverige programspråket Scala som förstaspråk i introduktionskursen i programmering på civilingenjörsprogrammet i datateknik. Det sker efter sommaren, och även själva kursutvecklingen genomförs på samma sätt som ett öppen källkodsprojekt där kursmaterialet är fritt att använda, dela och bidra till.

– Vi har valt Scala av pedagogiska skäl. Det finns många kraftfulla begrepp i språket vilket gör att man kan börja i det lilla och sedan växa stegvis. Ur pedagogisk synvinkel gillar jag det väldigt mycket, säger Björn Regnell, biträdande prefekt med ansvar för grundutbildningsstrategi vid institutionen för datavetenskap och kursansvarig för den inledande programmeringskursen för datateknologer.