Hoppa till huvudinnehåll

En fragmenterad tillvaro

Det var ett tag sedan jag höll i bloggpennan vilket inte beror på ointresse utan på att det varit en hektisk tid och mycket att sätta sig in i. En stor skillnad mellan att vara rektor och prefekt, är att som rektor blir tiden väldigt fragmenterad och man måste snabbt ställa om mellan olika uppgifter och områden. Så var det även under min tid som prefekt på EIT, men variationen mellan uppgifterna har ökar signifikant.

– Publicerad den 16 mars 2015

 

Under den senaste veckan har mycket hänt inom mitt eget område, elektronik och mobilkommunikation. Både Sony Mobile och Ericsson har lagt varsel och vi ser en bransch som är stadd i ständig förändring. Hur detta kommer att påverka LTH och regionen vet vi ännu inte men jag är övertygad om att trådlös kommunikation är en viktig del av framtidsutvecklingen men att landskapet förändras.

Trådlös kommunikation kommer att bli en del av många branscher där det kanske hittills bara varit en marginell företeelse såsom sjukvården, transporter och industriell produktion. Jag ser hoppfullt på framtiden även om vi måste följa med i de förändringar som sker.

Under den senaste månaden har jag även hunnit med en forskningsresa till Kalifornien där jag besökte den viktigaste konferensen inom elektronikkonstruktion, ISSCC. Jag besökte även företagen Intel i Portland, välkänt för de flesta, och Xilinx i San Jose, en av världens största tillverkare av FPGAer, där jag presenterade EITs testbed för Massive MIMO, en av kandidaterna för nästa generation av mobil kommunikation 5G. På väg till Xilinx hann jag också med att besöka start-up företaget Glo i Sunnyvale som kommer ur den framgångsrika nano-forskningen vid LTH.

Jag besökte även UC Berkeley där Bob Brodersen hyllades efter 40 år på UCB. Bob var med och stöttade uppbyggnaden av elektronikforskningen vid LTH under 80-talet och har varit en inspirationskälla och stöd sedan dess och blev hedersdoktor vid LTH 1999.

I fredags var det också min första Professorsinstallation. Vid LTH installerades fem nya professorer; Sören Vang Andersen, Carin Andersson, Aleh Cherp, György Marko-Varga och Anders Warell. Det var mäktigt att stå i aulan i denna roll men den riktigt roliga biten var att går runt att besöka de fem. Förra måndagen diskuterade jag masspektrometri på morgonen med György, tillverkning av kugghjul under lunchen med Carin och sen energiomställning och politik med Aleh på IIIEE på väg hem. En fascinerande dag!