Hoppa till huvudinnehåll

Var var ni?

– Publicerad den 10 juni 2015

Det har nu varit några veckor fyllda av fest; examenshögtid, promotion, diplomering för heltidare och en del annat. Jag har även haft nöjet att öppna arkitekternas och industridesignernas examensutställningar. Man kan inte bli annat än imponerad och stolt över av allt som har åstadkommits! 

Men det var inte det min rubrik syftade på! LTH utnämnde vid årets promotionshögtid tre hedersdoktorer: ESS tidigare VD Colin Carlile, AXIS-grundaren Martin Gren och Professor Liesbet Van der Perre från Belgien. Alla tre höll föreläsningar och berättade om sina erfarenheter från synnerligen intressanta livshistorier. I vissa fall var man orolig för att salen som bokats inte skulle räcka till! Tyvärr var oron helt obefogad. 

Detta fick mig att reflektera över var vi träffas. Detta gäller både inom universitetet och med företrädare för industrin och det omgivande samhället. Var och hur skapar vi relevanta mötesplatser för det akademiska samtalet? Var möts vi utanför våra ofta snäva discipliner?  Hur skapar vi de tvärvetenskapliga dialogerna?

Detta sker ofta av en slump men vi måste öka möjligheten för att mötena skall inträffa!  Dessa till synes slumpmässiga möten kan leda till nya idéer och nya konstellationer. Jag tror att vi är många som tycker detta är viktigt.

Hedersdoktorsföreläsningarna kunde vara ett sådant tillfälle men det blev inte så. Var det inte annonserat tillräckligt? Säkert en bidragande orsak och alla förslag på hur vi blir bättre är välkomna. Men på det personliga planet? Jag vet alla ursäkter och har använt dem själv: har inte tid, full kalender, inte inom mitt område, etc, etc, etc… 

Men vi behöver alla inspiration och vi behöver träffas! Hur kan vi hjälpa till att skapa intressanta mötesplatser?

Vi pratar ofta om styrkan i att vi är det ”fullständiga” universitetet med ”alla” fakulteter. Vi har ett gott samarbete med industrin och det omgivande samhället. Men utnyttjar vi denna potential till fullo? Jag tror inte det. 

Vi har till och med svårt att träffas över institutions och fakultetsgränserna inom universitetet! Vi som seniora forskare måste visa att vi tycker detta är viktigt. Hur skall vi annars få våra doktorander och studenter att bredda sig och föra det akademiska samtalet. Jag anser att detta är en otrolig viktig del av deras utbildning och också av vår egen utveckling.

Jag ställde frågan men har inte svaret. Låt oss bli bättre!

Så igen: var var ni?

Hör gärna av er om ni har några bra idéer!

Viktor Öwall
Rektor LTH
viktor.owall@rektor.lth.se