Skip to main content

Nyheter

8 December 2023

Det är en mild höstdag. I Rydbergsalen på Fysicum är allt som vanligt. Atomfysik står på schemat för tredjeårsstudenterna på civilingenjörsutbildningen i teknisk fysik. Start klockan 10 och slut klockan 12, med en liten paus i mitten.

8 December 2023

Anne-Lise Viotti är biträdande universitetslektor vid Atomfysik, LTH. Hon berättar om tre upptäckter med stor betydelse för ultrasnabb vetenskap och experiment med attosekundpulser.

7 December 2023

Anne L'Huillier sällar sig till en exklusiv – men växande – skara av Nobelpristagare. Endast fem kvinnor har fått Nobelpriset i fysik, varav Marie Curie var den första.

7 December 2023

Den 18 december är det dags för LTH:s officiella firande av 2023 års Nobelpris i fysik. Då håller LTH:s professor Anne L'Huillier en Nobelföreläsning som sänds live via LTH:s Youtubekanal.

6 December 2023

För Lunds Lasercentrum, där bland annat Anne L'Huillier och hennes forskargrupp arbetar, planeras en etablering i Science Village, mellan Max IV och ESS. Med ett nytt, samlat laboratorium för laserforskning ska fler internationella toppforskare kunna verka i Lund.

5 December 2023

Den 10 december 2023 är det dags igen – då äger den stora Nobelbanketten rum i Stockholm. Här är några saker som kan vara bra att veta för dig som är extra nyfiken på Nobelfestligheterna i år, med tanke på att Anne L'Huillier, professor i atomfysik vid LTH, är en av mottagarna till 2023 års Nobelpris i fysik.

4 December 2023

Vad kan världen förvänta sig av det pågående klimattoppmötet COP28? Tuffare formuleringar för att fasa ut fossila bränslen, spår energiforskaren Max Åhman som nästa vecka är på plats i Dubai. Men elefanten i rummet – ett datum då fossila bränslen faktiskt förbjuds – blir det inget beslut om, tror han.

1 December 2023

Susanna Rezende, biträdande universitetslektor i datavetenskap vid LTH, har utsetts till Wallenberg Academy Fellows. Anslaget från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse innebär att hon får finansiering för fem år framåt.

1 December 2023

Större delen av avdelningen för atomfysik vid Lunds universitet hade samlats i ett rymligt rum med storbildsskärm för att invänta tillkännagivandet av 2023 års Nobelpristagare i fysik från Kungliga vetenskapsakademin den 3 oktober. Nobelhemligheten är såklart rådande, men det fanns ändå en viss förväntan i luften.

1 December 2023

I det vackra vintervädret är det idag dags för 250 examinander att ta emot diplom ur rektors hand på LTH:s högtidliga examenshögtid i universitetshuset aula. Under högtiden, som direktsänds på webben, kommer också LTH:s jubileumsstipendium att delas ut.