Skip to main content

Nyheter

23 January 2024

Jonas Johansson är professor i fysik och utvecklar ny kunskap för framställning av material på nanoskalan. Anastasia Tsioki är student och läser första året på LTH:s civilingenjörsprogram i teknisk nanovetenskap. När Jonas skulle publicera en vetenskaplig artikel vände han sig till Anastasia som illustrerade ett förslag till omslagsbild. [...]

12 January 2024

WISE, The Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability, är den största satsningen på materialforskning för hållbarhet i Sverige och är möjlig tack vare finansiering från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Nu investerar WISE 500 miljoner kronor i utrustning och infrastruktur vid sju universitet i Sverige – och av dessa går nära 90 [...]

12 January 2024

Nu inrättas doktorandstipendier fokuserade på vätgasteknik för förbränningsmotorer av Volvo i samverkan med LTH och Chalmers. Två doktorander kommer att bedriva sin forskning vid LTH, Lunds Tekniska Högskola samt Chalmers tekniska högskola, samtidigt som de har sin anställning inom Volvokoncernen. Rekryteringen påbörjas under första kvartalet 2024.

21 December 2023

De vill inte kalla sig för storm­jägare, men det är ändå stormen och dess efterdyningar som driver Björn Almström och Caroline Hallin i deras arbete. De forskar om kusten och utvecklar metoder som kan ge information om hur framtida stormar kan komma att påverka havsnära samhällen.

21 December 2023

Eva Lindroth, professor i teoretisk atomfysik vid Stockholms universitet, Sabeth Verpoorte, professor i analytisk kemi vid Groningens universitet och Björn Liljeqvist, expert på studieteknik och Mensa-ordförande. Det är namnen på LTH:s hedersdoktorer år 2024.

20 December 2023

Nu har Nobelpriset i fysik 2023 äntligen firats officiellt på LTH. 700 LTH-studenter, anställda och särskilt inbjudna skapade tillsammans en glädjefylld Nobelyra i hela Kårhuset.

15 December 2023

Världen är i stort behov av LTH:s kunskap, forskningsgenombrott, innovationer och utexaminerade studenter. Jag vill tacka för året och allt det viktiga arbete vi gjort tillsammans, skriver LTH:s rektor Annika Olsson i ett blogginlägg.

11 December 2023

Spel i undervisningen, kreativa klassrum, tillit och lärande – ämnena som togs upp under den pedagogiska inspirationskonferensen på LTH var många. Konferensen, som ska öka möjligheterna till samverkan och utbyte av pedagogiska erfarenheter, har 20-årsjubileum i år och lockade ett hundratal deltagare.

11 December 2023

Lunds universitet och Tetra Pak Processing satsar gemensamt på att bygga en av Nordens största forskningsanläggningar för precisionsfermentering. Där ska mikroorganismer väljas ut, trimmas och hårdtränas med uppdraget att omvandla oätliga rester till mat och material åt en växande befolkning.

8 December 2023

I princip dagligen skjuts det, numera världsberömda, små laserblixtar i källarplanet på Fysiska institutionen. Här huserar Sveriges spjutspetsforskning inom attosekundfysik. Enligt Per Eng-Johnsson, professor i atom-, molekyl- och optisk fysik vid LTH, är forskningsområdet just nu mitt i ett paradigmskifte.