Hoppa till huvudinnehåll

”Tillsammans är ett bra ord”

Jag hoppas att vi på LTH ska kunna mötas mer i vår och göra bra saker, för varandra och till nytta för världen. Att vi ska stå upp för demokrati och hjälpa dem som nu behöver en trygg hand och ett mänskligt stöd. Det skriver rektor Annika Olsson i ett brev till LTH:s studenter.

– Publicerad den 21 mars 2022

Fontänen Fontänen av Arne Jones och Klas Anshelm. Foto.
Till vår förtvivlan rasar nu ett krig i Europa, med stort lidande som följd, skriver LTH:s rektor Annika Olsson. Foto: Charlotte Carlberg Bärg

Rysslands angrepp på Ukraina är ett brott mot folkrätten, och ett hot mot internationell fred och säkerhet. Jag har skrivit om detta i ett tidigare blogginlägg där jag även hänvisat till det stöd studenter och medarbetare som berörs av kriget kan få.

Som statsminister Magdalena Andersson sade i sitt tal den 1 mars ser vi idag inte ett direkt hot om militärt angrepp mot Sverige, men att säkerhetsläget har försämrats.

I den situationen är det allas ansvar att hålla sig informerade, att söka information från trovärdiga källor och vara på sin vakt mot desinformation i form av exempelvis påverkanskampanjer.

Och inte minst är det läge att göra bra saker tillsammans, och för varandra. 

Av pandemin har LTH kunnat dra en del lärdomar. En av dem är att LTH:s studenter och anställda visade stort engagemang både för våra verksamheter och samhället när vi ställde om på rekordtid och många dessutom bidrog med materiel till sjukvården.

Jag hoppas att vi ska hålla i den här generösa och hjälpande andan, medan vi fortsätter att utforska och skapa inom LTH:s utbildning, forskning och samverkan.

Nu inleder vi i LTH:s ledning arbetet för att se till att våra verksamheter – utbildning, forskning och samverkan – ska förbli robusta, också om Sverige skulle utsättas för allvarliga störningar. 

Jag hoppas att du som är LTH-student håller dig informerad, och en bra källa för det är appen Krisinformation.se. Det kan också vara bra att ha koll på MSB:s broschyr för hushåll i Sverige.

Min avsikt med att påminna om hur vi kan förbereda oss för kris är förstås inte att skapa onödig oro. Däremot vill jag få fram att det bra om vi alla så långt möjligt följer myndigheters råd – så att samhällets resurser kan användas för de mest behövande om en kris inträffar.

Till vår förtvivlan rasar ett krig i Europa, inte så väldigt långt från Sverige, med stort lidande som följd. På LTH har vi studenter, forskare och anställda som berörs på ett direkt sätt av det som händer.

Jag hoppas att vi på LTH ska kunna mötas mer i vår och göra bra saker, för varandra och till nytta för världen. Att vi ska stå upp för demokrati och hjälpa dem som nu behöver en trygg hand och ett mänskligt stöd.

Också i svåra och prövande tider är tillsammans ett väldigt bra ord. Ta väl hand om dig och andra!

Annika Olsson

Rektor LTH

PS Du som har ett ideellt engagemang eller ett samarbetsprojekt på gång till stöd för exempelvis studenter i Ukraina får gärna höra av dig till mig via mejl. Vi i ledningen vill gärna få reda på vilka goda initiativ som tas på LTH i den här frågan! DS

Healing the Earth-konstverket på LTH. Foto: Håkan Röjder

Stöd till studenter

För studenter finns information med anledning av kriget i Ukraina på LU:s webbplats: 

Med anledning av kriget i Ukraina – för studenter – på lu.se 

Studenter som är drabbade kan få stöd bland annat genom:

Må bra under dina studier – på LTH:s studentwebb 

Studenthälsan – på lu.se