Hoppa till huvudinnehåll

Tack i dessa tider – till LTH:s fantastiska studenter och medarbetare!

Min övertygelse är att LTH klarar detta och kommer ut starkare på andra sidan. Jag hoppas att vi alla ska lyssna till myndigheternas råd och ta vårt ansvar, och att vi ska fortsätta hjälpas åt. Det skriver LTH:s rektor Viktor Öwall, som imponeras av LTH-studenters och -medarbetares anda i tider av coronautbrott.

– Publicerad den 20 mars 2020

Studenter ses från ovan. De formar ett stort, mångfärgat kugghjul på gräsmatta.
Foto: Anders Frick

I dessa tider av coronavirusutbrott står samhället inför stora utmaningar på många plan. Jag är stolt över den reaktion som jag ser från LTH:s alla medarbetare och studenter. Istället för att ifrågasätta ofta snabba beslut med stora konsekvenser för verksamheten är reaktionen att kavla upp ärmarna och hugga i! 

Naturligtvis ser vi på LTH först och främst till befolkningens hälsotillstånd och begränsningen av smittspridningen. Vi i ledningen är inga experter på dessa frågor, utan vi lyssnar på och följer de rekommendationer som Sveriges expertmyndigheter ger. Myndigheternas råd och beslut får stora konsekvenser för vår verksamhet på alla nivåer.

Vår verksamhet skall nu övergå till digitaliserad undervisning och examination i stort sett över natt. Samtidigt kommer även LTH:s organisation att bli påverkad av sjukdomsfall och isoleringar. 

Vi måste dock se till att verksamheten fortsätter, så att särskilt våra studenter drabbas i så låg grad som möjligt. Här gäller det att anpassa och "laga efter läge". 

Jag får ständigt exempel på fantastiska insatser från medarbetare och studenter, och jag blir otroligt stolt. Leverans av nödvändig skyddsutrustning och desinfektion till Skånes universitetssjukhus, studenter som ger gratis mattehjälp åt barn och unga genom KTH-studenternas initiativ på Facebook … det finns fler exempel på imponerande LTH-engagemang! 

Min övertygelse är att LTH klarar detta och kommer ut starkare. Jag hoppas att vi alla ska lyssna till myndigheternas råd och ta vårt ansvar, och att vi ska fortsätta hjälpas åt! 


En stolt rektor, 

Viktor Öwall


PS 

För egen del tror jag att det nu gäller att hålla flera tankar i huvudet samtidigt: Vi ska vara smarta och lyssna till råden från Folkhälsomyndigheten och Krisinformation.se, så att vi är rädda om alla riskgrupper och inte sprider smittan i samhället. 

Samtidigt ska vi inte låta rädslan skapa nya och helt ”onödiga” problem. Så till dig som är student: Var rädd om dig, våga be om hjälp, fortsätt hjälpa andra.

Och glöm inte att njuta av våren. Snart hoppas jag se tusen picknickfiltar på Campus igen, för studier och sammanhållning under klarblå himmel. Till dess, keep calm and carry on. Ni är fantastiska!