Skip to main content

Uppsats om kollektivtrafik till Brunnshög prisas av Transportforum

– Published 11 January 2012

Jakob Fahlstedt, LTH och Jens West, KTH får dela pris för 2012 års bästa studentuppsats om kollektivtrafik. De tar emot priset på invigningen av Transportforum i Linköping idag och får vardera 20 000 kronor. Uppsatserna är båda på mastersnivå, och ger förslag på innovativa lösningar för en effektivare och mer tillgänglig kollektivtrafik. Jakobs uppsats “Framtidens kollektivtrafik till Brunnshög” syftar bland annat till att ta fram den lämpligaste formen för kollektivtrafik på sträckan, den så kallade "Lundalänken."

- Den viktigaste slutsatsen jag kommit fram till i mitt arbete är att kollektivtrafiken mellan Lund C och Lunds nya stadsdel Brunnshög bör trafikeras med högprioriterad busstrafik under devisen "tänk spårväg - kör buss" säger Jakob Fahlstedt.

Juryns motivering:
Jakob Fahlstedt visar i sin uppsats “Framtidens kollektivtrafik till Brunnshög” hur högkvalitativa kollektivtrafikstråk kan knyta samman tätorter i en expansiv region. Via tillämpning av klassisk trafikplanering, systematisk bearbetning av tillgängliga data och en övertygande argumentation för utbyggnad av prioriterad busstrafik skapas förutsättningar för en konkurrenskraftig och hållbar kollektivtrafiklösning.

Bakom priset står Kollektivtrafikakademin vid Lunds Universitet, branschorganisationerna Svensk Kollektivtrafik och Svenska Bussbranschens Riksförbund (BR). 

Läs uppsatsen “Framtidens kollektivtrafik till Brunnshög”