Skip to main content

"Sverige behöver lösa kompetensfrågan"

REKTORS BLOGG. Långsiktiga satsningar och nya utbildningsplatser krävs om Sverige ska klara nya teknikområden och omställning, skriver LTH:s rektor Annika Olsson. Enligt LTH-rektorn finns det mycket i ingenjörsyrket som kan locka framtidens problemlösare: hållbar utveckling, samhällsbyggnad, grön omställning och kreativitet som en del av problemlösningen.

– Published 3 February 2023

Två LTH-studenter talar vid en datorskärm.
Näringslivet ropar efter fler ingenjörer, främst inom digitalisering, energiomställning och materialutveckling, skriver Annika Olsson. Foto: Johan Persson

För att Sverige ska klara de stora omställningarna med digitalisering, energiomställning, nya avancerade material och läkemedelsterapier krävs nya satsningar och utbildningsplatser på ingenjörsutbildningar, skriver LTH:s rektor Annika Olsson i ett blogginlägg.

Häromdagen deltog hon i ett panelsamtal där även utbildningsminister Mats Persson (L) bidrog. När LTH:s rektor summerar sin syn på hur omställning ska stödjas och kompetensen säkras nämner hon bland annat att rekryteringen behöver breddas, så att fler unga som kommer från hem där universitetsstudier inte är en tradition lockas till ingenjörsyrket: 

"De ungdomar som har höga betyg men som saknar tradition i familjen behöver vi komma i kontakt med och prata teknikutbildningar och framtid med. Här har både skola, samhälle och vi vid universiteten ett ansvar."

Hela blogginlägget "Sverige behöver lyfta STEM – och lösa kompetensfrågan"