Skip to main content

Från opera till silverägg i årets LTH-julkalender

Snart är det äntligen dags att öppna första luckan i Lunds Tekniska Högskolas julkalender. I 24 kortfilmer – en för varje dag fram till julafton – får lucköppnarna se allt från en operasångerskas försök att spräcka ett glas med rösten till experiment som går att testa hemma eller i klassrummet.

– Published 30 November 2022

Daniel Pihlstrand (stående), Carin Fredén och Marcus Forsberg. Foto: Kumri Altunkaynak
Daniel Pihlstrand (stående), Carin Fredén och Marcus Forsberg. Foto: Kumri Altunkaynak

Julkalendern har lockat mängder med tittare ända sedan starten 2007. Kalendern utlovar en blandning av visuellt häftiga experiment och enklare tips på saker som både barn och vuxna själva kan prova på att göra hemma.

– Julkalendern har varit det ultimata projektet att jobba med. Vi har gjort coola experiment, träffat spännande människor och själva drivit idéer om avsnittens innehåll, säger Carin Fredén vid Vattenhallen, LTH, som producerat årets kalender tillsammans med studenterna Marcus Forsberg och Daniel Pihlstrand, samt projektledare Kumri Altunkaynak.

Nytt för i år är att LTH i samband med julkalendern släpper en experimentbok. I den hittas fem favoritexperiment som med enkla medel går att göra hemma eller i klassrummet. Boken går att ladda ned via julkalenderns Facebooksida samt via avsnittsinformationen på Youtube.

– Avsnitten ska väcka en nyfikenhet på teknik och naturvetenskap. Målgruppen är alla som tycker om att se olika experiment, men nivån är anpassad för grundskoleelever. I många klasser väljer man att titta på kalendern under skoltid, säger Kumri Altunkaynak.

Arbetsgrupp LTH:s julkalender 2022:

  • Marcus Forsberg, student Datateknik
  • Daniel Pihlstrand, student Teknisk fysik
  • Carin Fredén, Vattenhallen Science Center vid LTH
  • Kumri Altunkaynak, projektledare LTH

Kalendern kan ses i följande kanaler:

LTH.se

LTH:s Youtubekanal

Julkalenderns Facebooksida

Ladda ned årets experimentbok:

Experimentboken 2022