Skip to main content

Nya året kan få degig början

Kanske intar du första dagen på år 2016 med en måltid som går stick i stäv med nyårslöftets anda: en kolhydratrik pizza. Kemiprofessor Ulf Elllervik förklarar i Sydsvenskan varför "suget" infinner sig hos somliga.

– Published 30 December 2015

Ulf Ellervik, professor i organisk kemi.


Känns det som att kroppen rent fysiskt kräver deg, ost och tomatsås den 1 januari? 

Ulf Ellervik, professor i organisk kemi, har en förklaring:

- Ett kemiskt perspektiv är att om du mår lite dåligt så är balansen i kroppen fel. Det gäller oavsett om du bara är trött eller om du också har druckit för mycket. Då går reptilhjärnan in och säger: "fett och kolhydrater, det ska vi ha!", säger han i Sydsvenskan.

Läs hela artikeln:

http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/staffanstorp/darfor-vill-du-ata-pizza-pa-nyarsdagen/