Skip to main content

Lunds universitet och E.ON ingår samarbete kring energiforskning

– Published 21 December 2011

E.ON och Lunds universitet har ingått ett forskningssamarbete för utveckling av energilösningar med lägsta möjliga klimatpåverkan.

Samarbetsavtalet löper över fem år under perioden 2012-2017, där E.ON står för finansieringen med minst 5 Mkr årligen.

Avtalet omfattar framför allt två områden. Dels forskning kring energisystem med lägsta möjliga koldioxidutsläpp, dels forskning kring nya produkter och integrerade affärsmodeller för en mer hållbar energianvändning. Avtalet syftar till att stärka samarbetet mellan E.ON och alla olika delar av Lunds universitet, t.ex. LTH, Ekonomihögskolan och Internationella miljöinstitutet.

- Sverige och Europa står inför en stor utmaning när det gäller att ställa om energisystemet och klara de ambitiöst ställda klimatmålen. Forskningen inom energiområdet blir helt avgörande för att bygga upp rätt kompetens och kunna fatta rätt beslut. Där ser vi också Lunds universitet som en utmärkt rekryteringsbas för framtidens medarbetare, säger Jonas Abrahamsson, koncernchef E.ON Sverige.

- För Lunds universitet innebär samarbetet att vi får ta del av de problemställningar som energibranschen brottas med idag. Det hjälper oss att göra rätt prioriteringar och forma framtidens forskning. Och samtidigt knyta starkare band till ett ledande energibolag som också är en viktig arbetsgivare för våra studenter och doktorander, säger Per Eriksson, rektor Lunds universitet.

För mer information kontakta:
Björn Mollstedt, Business Innovation E.ON Sverige, 070-388 07 46

Lars J Nilsson, professor och forskningsansvarig LU, 070-269 06 07

Torbjörn Larsson, press officer E.ON Sverige, 070-637 32 77