Skip to main content

LTH bakom idéseminarium om Skånes livsmedelsstrategi

Vilka är framtidens konsumenter? Vad och hur äter de? Idag växer intresset av livsmedelskvalitet, matens ursprung och tillkomst, och hur vår konsumtion påverkar vår hälsa och miljö. Men hur säkerställer vi att morgondagens värderingar granskas kritiskt och baseras på kunskap?

– Published 17 March 2016

Det var några av frågorna som diskuterades på ett idéseminarium om Skånes livsmedelsstrategi, idag på Lunds Tekniska Högskola. Efter introduktionen av Märta Stenevi, Regionstyrelsens 1:e vice ordförande, inledde LTH:s vicerektor Annika Olsson, som även är professor i förpackningslogistik, dagen med att prata om trender och myter kring livsmedelsförpackningar. Hon tog bland annat upp ett exempel med att när gurka plastas in så gör det att hållbarheten ökar från tre till 14 dagar. 

– En aktuell trend är ”Zero waste”, vilket innebär att det börjar finnas affärer som enbart säljer livsmedel och annat utan förpackningar. Jag menar dock att detta leder till ökat matsvinn och sämre hygien, vilket därmed leder till ökat resursslöseri, säger Annika Olsson.

Hon nämnde även att det miljömässigt och ekonomiskt mycket dyrare att kasta innehåll och förpackning än bara förpackning. Dessutom påminde hon om att den dyraste transporten är ”the last mile”, när vi kör hem maten från affären eller när vi kör ut på landet och köper en närproducerad marmeladburk.

Dagens dialogmöte om livsmedelsstrategin är det första av fyra möten, för att säkra förankringen i utvecklingen av den regionala livsmedelsstrategin. 

Se filmen där Annika Olsson berättar om dagen: