Skip to main content

Guldlejonet till Sandi Hilal

LTH:s gästprofessorn i arkitektur Sandi Hilal fick nyligen det prestigefulla priset Guldlejonet på arkitekturbiennalen i Venedig. Vid LTH arbetar hon med att utveckla den konstnärliga forskningen inom arkitektur med Lise Meitner-medel.

– Published 31 May 2023

Arkitekturutställning. Foto
Den prisbelönta installationen på Venedigbiennalen. Foto: Andrea Avezzù.

Sandi Hilal, adjungerad professor vid arkitektur och byggd miljö på LTH, och Alessandro Petti, professor på Kungliga konsthögskolan, har vunnit Guldlejonet för bästa medverkan i huvudutställningen vid den 18:e arkitekturbiennalen i Venedig.

Tillsammans driver de den konstnärliga studion DAAR (Decolonizing Architecture Art Research) där de kombinerar arkitektur, konst, pedagogik och politik. De har under de senaste 20 åren genomfört flera forskningsprojekt inom områdena rättvisa, inkludering och jämställdhet.

Den prisbelönta installationen på Venedigbiennalen föreställer en fasad till huvudbyggnaden i den sicilianska byn Borgo som byggdes 1940.  Den behandlar också komplexa frågor om kulturarv och dess hantering. Den belyser exempelvis den fascistiska arkitekturen på Sicilien och dess paralleller till fascistisk kolonial stadsplanering i Libyen, Somalia, Eritrea och Etiopien.

Sandi Hilal, innehar sedan 2021 en Lise Meitner professur på LTH. Lise Meitner-professurerna är del av ett arbete för jämställdhet och mångfald – ett arbete som ytterst ska säkerställa briljans inom akademin och se till att LTH attraherar framstående medarbetare och talangfulla studenter.

Genom gästprofessuren bjuds framstående forskare av underrepresenterat kön till fakulteten för att under tre år bedriva forskning och stå som förebilder för yngre forskare, lärare och studenter på LTH.

Arkitekturbiennalen i Venedig pågår mellan den 20 maj och 26 november 2023.