Skip to main content

Varför välja LTH?

– Published 31 March 2016

Funderar du på att plugga till civilingenjör? Då tycker jag att du ska välja att studera vid Lunds Tekniska Högskola, vid Lunds universitet, Sveriges starkaste forskningsuniversitet. Och just nu är det extra hett med öppningen av MAX IV i juni och byggandet av ESS. Detta sätter Lund i fokus om mycket kommer att hända under din studietid om du väljer LTH!

På LTH värnar vi om att den starka forskningsmiljön skall göra avtryck i de utbildningar vi erbjuder. Väljer du en utbildning hos oss kommer du att bli en av Sveriges bästa ingenjörer, arkitekter eller industridesigners med en gedigen bas, men du får också ta del av de senast forskningsrönen. Som student på LTH fostras du i en innovativ tradition, och det är inte ovanligt att studenters examensarbeten knoppar av sig i innovativa och framgångsrika företag, till exempel airbagcykelhjälmen Hövding och Mehrdad Mahdjoubis rymddusch.

Vid LTH är det nära mellan studenter och lärare. Vi har en vänlig atmosfär, och vad vi håller högt är ett öppet samtal mellan studenter, forskare och lärare. Jag brukar säga: ”utan studenter inget universitet”, för även om vi bedriver mycket och framstående forskning på LTH är vi främst till för studenterna.

Många som står i valet och kvalet att välja LTH funderar på om det är svårt att läsa på LTH och om de kommer att klara av det. Och visst kan det vara svårt, du måste som student ta ett stort ansvar för din egen inlärning, men du är inte ensam – det finns många som hjälper dig att klara av dina studier:  lärare, studie- och karriärvägledare, administratörer och inte minst studenter i olika verksamheter som rör dina studier. Alla med syftet att din tid vid LTH ska bli en framgång.

En viktig del som gör att studenter trivs är delaktigheten, att studenter engagerar sig i Teknologkåren och dess studiebevakning och att LTH lyssnar. Genom studenternas engagemang förbättras utbildningen. Det kan vara så enkelt som att fylla i en kursutvärdering. Men kåren och sektionerna är också viktiga studiesocialt, allt från att de tar emot de nya studenterna vid terminens början under den så kallade Nollningen, till alla de sociala aktiviteter som anordnas i stort sett varje dag under terminstid. Detta studentliv är speciellt på LTH. Och att du trivs och har roligt på din fritid är viktigt även för dina studier!

Även utanför LTHs campus är Lund en mycket speciell stad, någon har sagt att ”Lund är ett universitet med en stad” och det ligger något i det. Studentlivet genomsyrar och påverkar hela Lund – Sveriges mest attraktiva studentstad!

LTH är också en internationell miljö med ett stort antal avtal om utbytesstudier och forskningssamarbeten. Detta ger dig unika möjligheter att studera utomlands, komma i kontakt med internationella studenter och ta del av internationell forskning. På LTH och i Lund hamnar du också nära övriga Europa, det tar 40 minuter med tåg till centrala Köpenhamn och det är närmare till Berlin än till Stockholm!

Jag valde LTH för många år sedan och har aldrig ångrat mig. Hoppas att vi ses här i höst! 

Viktor Öwall
Rektor LTH