Skip to main content

Prisat avknoppningsbolag från LTH

– Published 25 January 2011

Bildanalysföretaget Cognimatics i Lund har tilldelats priset Årets Rapidusföretag 2010. Bolaget är en avknoppning från Lunds Tekniska Högskola och drivs av VD Rikard Berthilsson som även är lektor på Matematikcentrum.

Cognimatics teknik används i övervakningskameror för att räkna personer i olika situationer. Bolaget fick enligt juryn priset ”för en typiskt lundensiskt intelligent världsklassprodukt, som tycks lösa detaljhandelns både banala och svåra uppgift att kartlägga konsumentens vägval, och som är skapad i ett företag med en försiktig men smart kapitalstrategi inför en försäljningssatsning på världsmarknaden.

– Vi utvecklar mjukvara till kameror, men inte för att ta bilder utan för att få ut statistik. Kameran börjar räkna hur många personer som passerar, eller hur många cyklar eller bilar, säger Rikard Berthilsson.

Bolaget bildades 2003 och har idag en årlig omsättning på nästan tio miljoner kronor. Styrelseordförande är Kalle Åström. I styrelsen sitter även Jörgen Neckmar, som tidigare har arbetat på digitalpennföretaget Anoto.

– Cognimatics kommer ur en stark forskargrupp och är ett av ganska få exempel på att man verkligen hittar en tydlig kommersiell användning för den teknik som tas fram, säger juryledamoten och TAT:s tidigare VD Charlotta Falvin.

Anders Frick

Läs mer om LTH:s framgångsrika bildanalysforskning i LTH-nytt