Skip to main content

Konstrunda på LTH?

– Published 1 September 2016

Nu är alla studenter på plats igen och campus bubblar av liv. Känns härligt att vi är igång igen!

Under sommaren har det i Sydsvenskan varit en debatt om att John E Franzéns magnifika verk ”Cadillac Eldorado” som prytt V-husets foajé sedan 1960-talet flyttas till Moderna Museet. Bakgrunden är att målningen, när den skulle förvaras under renoveringen av V-huset, värderades till 17 miljoner kronor, vilket öppnade ögonen på många som nog varit ovetande om denna konstskatt. Under många år fanns det inget skydd för verket och senare sattes det upp ett litet metallräcke för att skydda tavlan rent fysiskt, men inget mer! Det visade sig att tavlan bland annat hade kaffefläckar och att miljön inte varit så bra. Från LTH ville vi naturligtvis att ”Cadillacen” skulle komma tillbaka. Vi hade kunnat lösa säkerheten och klimatet, men när Statens Konstråd och Moderna Museet sagt sitt och när tavlan nämnts som ett av efterkrigstidens viktigaste verk kändes det svårt. Jag tror att vi har nått en bra uppgörelse där vi har fått en fullskalig replika i foajén, signerad av konstnären. Inte originalet, men den pryder sin plats! Kanske dags för ett besök på Campus LTH och V-huset?

När man ändå är där kan man passa på att ta en liten konstrunda på campus LTH. Börja med fontänen ”Fontänen” av arkitekten Klas Anshelm och skulptören Arne Jones som jag under alla mina år på LTH bara sett fungera en gång! Inget ingenjörsmässigt mästerverk, men stilig är den. I närheten kan man även se Anshelms stålskulptur framför Matematikcentrum. Platsen framför LTHs Kårhus pryds av tre magnifika stenskulpturer av den danska konstnären Jørgen Haugen Sørensen. I E-huset kan man studera och begrunda Olle Bonniérs märkliga skapelse ”Healing the Earth”, där den mest utmärkande delen är bumerangen som många nog har trott vara en antennkonstruktion med tanke på verksamheten i huset. Det senaste tillskottet är bronsskulpturerna vid A-huset, ”Into the Wild” av Malmökonstnären Carl Boutard.

Sedan får vi ju inte glömma våra studenters utställningar, både arkitekt- och industridesignstudenterna har höst- och vårutställningar, och emellanåt fylls vårt campus av tillfälliga installationer.

Ni kan hitta mer om konsten i LTH-nytt nr 2 från 2005. Men varför inte ta en tur till LTH, det finns en rik konstskatt och ett vackert campus. 

Viktor Öwall
Rektor LTH

PS En annan undangömd konstskatt, en av mina favoriter i Lund, är Alexander Calders skulptur ”L’un des notres” på Fäladskolan.

PPS Jag lägger mig inte i diskussionerna om Malmö konsthögskola ska flytta till Kemicentrum i Lund. Men OM det blir så är det många på vårt campus, inte bara arkitekter i A-huset och industridesigners i IKDC, som skulle se fram emot nya och berikande möten!