Skip to main content

Framtidsyrken!

– Published 16 February 2017

Så var det då dags att ta tag i bloggandet efter helgerna och USA-resa. Ska också försöka att ha en lite högre frekvens under det kommande året.

Både när jag var i Kalifornien förra veckan och här hemma hör man konstant att det är svårt för företagen att hitta folk. Alla söker och i väldigt många olika branscher. Inom de områden där vi utbildar vid LTH är det ett stort sug efter folk och det väntas stora pensionsavgångar. På många av våra utbildningar har vi ett bra söktryck och det finns som sagt ett stort behov. Vi hade gärna utbildat fler men då behövs mer resurser. Annars är jag orolig att företag kommer att söka sig utanför Sverige för att hitta kvalificerad arbetskraft.

Förra året dubblerade vi det Tekniska Basåret trots att vår finansiering är ansträngd och vi länge försökt framhålla att detta egentligen INTE ligger i vårt utbildningsuppdrag som är att utbilda ingenjörer, arkitekter och designers. Varför gjorde vi då detta? Jo, för att hjälpa de studenter som valt fel och för att samhället har ett behov. Vi tar vårt samhällsansvar!

Suget är alltså stort och det är en bra arbetsmarknad som jag är övertygad kommer att hålla i sig. Det är också fantastiska roliga yrken vi utbildar till, med oanade möjligheter oberoende om du till exempel vill nörda ner dig som ingenjör, starta eget, bli chef, ha en internationell karriär, etc, etc, etc. Jag vill därför uppmana alla som snart ska söka att överväga LTH som ett alternativ.

Jag lovar er en god utbildning och en fantastisk miljö.

Tillsammans utforskar och skapar vi – till nytta för världen.

Viktor Öwall
Rektor LTH

PS Ta gärna en titt i det senaste numret av LTH-nytt!